Fretten

Wetenschappelijke naam Mustela putorius furo
Herkomst Europa, Noord-Afrika
Leeftijd ongeveer 10 tot 15 jaar
Grootte 30 tot 50 cm.
Gewicht ongeveer 1 kilo

 

De fret is een gefokte vorm van de bunzing en behoort tot de gedomesticeerde roofdieren. Hun oorspronkelijke voorouders deden zich in de vrije natuur voornamelijk tegoed aan prooidieren zoals ratten, muizen, vogels etc. Fretten worden vaak gebruikt voor de jacht. Ze achtervolgen konijnen in hun holen en jagen ze naar buiten. Veel mensen houden fretten ook als huisdier.

Huisvesting

 

Fretten moeten een goed onderkomen vinden. De fret is een gehard diertje dat buiten gehouden kan worden, kou zal hem niet zo gauw iets doen. Maar aangezien een fret een gezelschapsdier is, is het beter de fret binnen te houden. Kies een mooie grote kooi waar ze niet zelf uit kunnen klimmen. Neem daarvoor een zo groot mogelijke kooi, 120x50x50cm is toch wel het minimum voor twee fretten. De ideale kooi voor het houden van twee fretten heeft een bodemoppervlakte van 1,5 m². Voor iedere fret meer dient dit te worden uitgebreid met 0,5m².

 

Zet het frettentoilet zo ver mogelijk van de slaapplaats, die bestaat uit lappen, een doos of een speciale frettenslaapzak. Ook leuk is een kooi die bestaat uit twee verdiepingen, boven lekker slapen, beneden de WC en de voerbak. De plaats van de kooi is erg belangrijk, niet vlak voor de verwarming of op een plaats waar de zon vrij toegang heeft. Fretten kunnen niet tegen te hoge temperaturen, boven de 31 graden Celsius is voor de fret zelfs levensgevaarlijk! Zorg dat het verblijf schoon en droog is en voorzie de fretten enige malen per week van nieuw slaapmateriaal, dit kan bestaan uit oude handdoeken, T-shirts ed. Lekker om in te rollen en onder te kruipen. In de kooi mag nooit stro, hooi of soortgelijk materiaal worden gedaan. Dit is zeer slecht voor de gezondheid van de fret. De fret is zeer gevoelig voor stof en in de genoemde producten zit nogal wat stof. Als bodembedekking gebruiken we daarom katoenbedding. Met katoenbedding heeft u gegarandeerd een schoon en stankvrij hok. Ook is deze bodembedekker stofvrij, zacht, comfortabel en milieuvriendelijk.

Verzorging

 

Verschoon de bak met grote regelmaat, de fretten hebben een hekel aan een vuile bak en ook omdat de fret gevoelig is voor oormijt. Alleen als hun pootjes schoon materiaal voelen zullen ze hun behoefte op de juiste plaats doen. Vervang bij het verschonen ook niet meteen al het kattengrit, maar laat een klein deel zitten. De fretten hebben een prima reukvermogen en doen hun behoefte op de plaats die daar het geschiktst voor ruikt.
De fret heeft niet zoveel "onderhoud" nodig, de vacht is lekker dik en kort, ze zal dus niet klitten. Vaak hoor je dat je een fret moet wassen, soms hoor je zelfs dat dit meerdere malen per week moet gebeuren. De reden is vaak dat dan de geur minder wordt. Niets is minder waar, de geur van de fret komt niet van zijn anaalklier (dat stinkt echt), maar van zijn lijf, zijn lijf zweet dat als het ware uit. Ga je nu de fret vaak wassen dan zal de huid meer van dat "zweet" gaan aanmaken, kortom de fret stinkt harder dan daarvoor. Een bad is echter niet verboden, veel fretten vinden water prettig. Gebruik voor zo’n wasbeurt wel een geschikte shampoo. Een fret moet wel minimaal 2 tot 3 uren per dag vrij kunnen ravotten. Zorg ervoor dat de plantenbakken in de huiskamer dan zijn afgedekt.
De fret vind het ook leuk om mee naar buiten te gaan. Hier zijn speciale frettentuigjes voor verkrijgbaar.

De nagels van een fret kunnen lang en scherp worden, dan moeten ze worden geknipt. Het is wel degelijk nodig dat ze regelmatig geknipt worden. Een nageltangetje voor katten is daarbij het makkelijkst. De nagels van een fret zijn meestal een beetje doorzichtig, zodat je kunt zien waar het 'leven' zit. Het is dus de bedoeling om daar niet in te knippen. Dit zal pijnlijk zijn. Het is verstandig om met uw jonge fret(ten) een bezoek te brengen aan de dierenarts voor advies omtrent inentingen en castratie.

Voeding

Een fret is een roofdier, een carnivoor ook wel vleeseter. Geen knaagdier dat op zaden en fruit leeft. Een fret is gek op fruit, kleine hapjes vinden ze heerlijk. De behoefte van een fret ligt dicht bij die van een kat.
Het Puik Specials premium frettenvoer bestaat uit minimaal 46% kip wat de verteerbaarheid van het product uiterst hoog maakt. Het dierlijke eiwitpercentage bedraagt niet minder dan 36%. Door de verrijking van dit menu met vis, worden extra gemakkelijk te verteren eiwitten en essentiële vetzuren toegevoegd. Puik Specials Freddy de Fret bevat geen kunstmatige geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Voer moet altijd aanwezig zijn. De fret heeft een zeer snelle spijsvertering en heeft binnen een paar uur weer honger. Droge brokjes moeten de hele dag voorradig zijn, evenals vers drinkwater, uit een fles of een bakje, het is maar waar de fret aan gewend is. Er zijn ook boekjes te koop waarin u heel veel informatie nog eens kunt nalezen.

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.