Entschema voor de hond

 

Leeftijd 6 wk. 8 wk. 12 wk. 14 wk. 16 wk. 5 mnd. Herhaling
Mazelen (Puppy enting) X . . . . . .
Ziekte v. Carré (hondenziekte) . . X . . . Elke 2 jaar
Hepatitis (Leverontsteking) . . X . . . Elke 2 jaar
Leptospirose (Ziekte v. Weil) . . X X . . Elk jaar
Parvo-Virus X X X X . . Elk jaar
Kennelhoest . . X . X . Elk jaar

Ziekte van Carré (hondenziekte)

Hondenziekte wordt ook wel distemper of ziekte van carré genoemd. Het wordt door een virus veroorzaakt en kan vele ziektesymptomen tot gevolg hebben. Het meest op de voorgrond treden verschijnselen van het centrale zenuwstelsel, braken en diaree, longontsteking en oog- en neusuitvloeiing. Een speciale vorm van de ziekte bestaat uit huidafwijkingen waarbij een sterke verhoorning optreedt van de voetzolen en de neusspiegel. Gelukkig komt deze ziekte, mede door het entprogramma, nog maar weinig voor in Nederland.

Hepatitis (leverontsteking)

De symptomen bestaan uit een ernstig ziek dier met koorts, bloedingen, braken en oogontsteking. Tijdens het genezingsproces kan een zogenaamd ‘blauwoog’ of ‘melkglasoog’ ontstaan, dat echter wel vaak weer verdwijnt.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

De ziekte van Weil is bij de meeste mensen een bekend begrip omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen. Het belangrijkste verschijnsel is een nierontsteking. Leptospirose is een bacteriële ziekte en wordt via de urine van het ene naar het andere dier (rat-hond; hond-hond) overgedragen. Mensen en honden worden meestal besmet via urine van de rat (zwemmen in besmet water). Leptospirose is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer te laat wordt ingegrepen, tot de dood leiden. De bescherming tegen de ziekte van Weil zit in de jaarlijkse cocktailvaccinatie.

Parvo-virus

Parvo is een virus dat de darmvlokken massaal vernietigt. Hierdoor ontstaat er een beeld van heel heftige diarree (spuitdiarree) met bloed. De honden kunnen ook ernstig braken, hebben vaak hoge koorts en door het enorme vochtverlies raken ze heel snel uitgedroogd.

Kennelhoest

Kennelhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van bacteriën, virussen en omgevingsfactoren zoals stress, overbezetting en slechte ventilatie. Deze zeer besmettelijke aandoening verspreidt zich via de lucht (hoesten, niezen) of via direct contact (neus-neus contact). Kennelhoest wordt gekenmerkt door een droge, harde hoest die tot 6 weken aan kan houden. Vaak gaat het hoesten over in hoestbuien gevolgd door kokhalzen. Pensions en veel campings stellen een vaccinatie tegen deze ziekte als voorwaarde!

Hondsdolheid (rabiës)

Rabiës is de wetenschappelijke naam voor hondsdolheid. In Nederland komt rabiës gelukkig maar zelden voor, maar in een aantal Europese landen is het wel een probleem. De ziekte is vrijwel zonder uitzondering, bij een niet gevaccineerd dier, dodelijk. Hondsdolheid tast de hersenen aan. Honden en vossen met rabiës vertonen een ander gedrag dan ze voorheen hadden. In principe moet elke hond of vos die zich vreemd gedraagt of zomaar ergens dood wordt aangetroffen, van hondsdolheid worden verdacht. Niet aan dode dieren komen is daarom het advies. Rabiës komt ook bij bepaalde soorten vleermuizen voor. Ook hier geldt: blijf van dode of zieke vleermuizen af.
Als u vermoedt dat een dier rabiës heeft, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de lokale dierenarts en/of de politie.
De rabiës- en kennelhoest vaccinatie kan prima gecombineerd worden met de ‘cocktail-prik’ bij de dierenarts. U ontvangt een rabiësformulier of de vaccinatie wordt bijgeschreven in het Dierenpaspoort. De rabiësvaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden. Voorkomen is beter dan genezen: ent uw huisdieren tijdig!

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.