Gebitsverzorging

Veel hondeneigenaren zijn zich niet bewust van de gevolgen van gebits- en tandvleesproblemen bij hun hond. Ongeveer 85 procent van de honden die worden behandeld door een dierenarts, hebben een gebits- of tandvleesprobleem. Hoewel een onschuldig geval van slechte adem absoluut geen medisch noodgeval is, vormt een goede gezondheid van het gebit een belangrijk deel van het complete welzijn van uw hond. Ernstige gebitsproblemen, waarbij de ondersteunende basisstructuur van de tanden aangetast is (parodontale aandoeningen genoemd), kunnen voor het getrainde oog zichtbaar zijn. Vroegtijdige, onschuldige problemen, die in de loop van de tijd ernstig worden, zijn echter moeilijker vast te stellen. Niettemin kunnen de hondeneigenaren veel doen om dit te voorkomen. Wanneer u voeding geeft die de gezondheid van het gebit bevordert en een eenvoudige, dagelijkse gebitsverzorging toepast, kunt u helpen om het gebit van uw hond in een goede conditie te houden. Eukanuba heeft nu een geheel nieuw DentalCare systeem opgenomen in alle Adult en Senior voedingen, om tandsteenvorming te verminderen.

De hondenbek

Volwassen honden hebben een lange, middellange of korte bek met gemiddeld 42 tanden en kiezen. De kleine snijtanden voorin dienen om voedsel vast te pakken en helpen bij het verzorgen van en knagen aan een geïrriteerde huid. De hoektanden van de hond dienen om een prooi vast te pakken en te verscheuren. De voorste kiezen worden gebruikt om kleinere stukken voedsel te verscheuren en te vermalen en de kiezen achterin dienen om voedsel te vermalen voordat het wordt doorgeslikt. Wanneer u de bek van uw hond opent mag alleen de witte kroon van iedere tand zichtbaar zijn. De kroon, die al het kauwwerk uitvoert, is bedekt met duurzaam email, de hardste materie in het lichaam. Iedere tand zit verankerd in het bot door middel van één of meer wortels. De wortels, die niet zo hard zijn als de kroon, passen netjes in holtes in het bot en zitten vast aan het bot door middel van een taai membraam, dat parodontaal ligament wordt genoemd. Tandvlees, ook wel gingiva genoemd, bedekt het bot van de kaak. In een gezonde bek is het tandvlees lang genoeg om de wortels te bedekken, zodat alleen de harde emaille kroon zichtbaar blijft. Net als mensen, krijgen honden in hun leven tweemaal tanden en kiezen. De melktanden ontwikkelen zich in de eerste levensweken en zijn relatief klein en scherp. Ze blijven slechts korte tijd zitten en wanneer de hond 12 weken oud is, worden ze geleidelijk vervangen door het permanente gebit. Wanneer de hond zes maanden oud is, moeten alle melktanden zijn vervangen door het blijvende gebit.

Wat veroorzaakt gebitsaandoeningen?

Na het eten vindt een reactie plaats tussen kleine voedseldeeltjes en bacteriën, die normaal in de bek aanwezig zijn, waardoor een onzichtbaar laagje, biofilm genaamd, wordt gevormd. Deze biofilm bedekt het oppervlak van de tanden en het tandvlees en na korte tijd gaat de biofilm zich steeds vaster hechten aan het tandoppervlak. Dit is plak. Plak is niet duidelijk te zien met het blote oog, maar kan zichtbaar worden gemaakt met behulp van speciale kleurstoffen of ultraviolet licht. Bacteriën kunnen ook zodanig inwerken op voedseldeeltjes, dat een zwavelachtig mengsel wordt geproduceerd, waardoor de ons zo bekende hondenadem sterker wordt. Wanneer plak niet wordt behandeld, komt het vaster te zitten en wordt het harder doordat er mineralen in gaan vastzitten, dit is tandsteen. Tandsteen is goed zichtbaar als een gele, bruine of grijze korst, die normaliter het eerst voorkomt bij de grens van het tandvlees. Op die plaats raakt het delicate weefsel van het tandvlees door de voortdurende aanwezigheid van bacteriën in plak en tandsteen geïrriteerd en ontstoken. De grens van het tandvlees ziet er rood en geïrriteerd uit, is gezwollen en zal gemakkelijk bloeden. Dit is tandvleesontsteking. Professionele tandverzorging door uw dierenarts is nu nodig om onomkeerbare aantasting van het gebit te voorkomen. Als een behandeling zelfs nog langer wordt uitgesteld, zullen de bacteriën in plak en tandsteen uiteindelijk parodontale aandoeningen veroorzaken – een ontsteking van de ondersteunende structuur van de tanden (tandvlees, wortel van de tand en holte in het bot). Aangetaste tanden en kiezen raken uiteindelijk los en zullen worden verloren. Er ontstaat aanzienlijke pijn wanneer de geïnfecteerde gebieden tijdens het kauwen worden geraakt, zodat de hond met tegenzin zal eten of de pijn zal vermijden door te kauwen met de minder aangetaste kant van de bek. Ten slotte kunnen bacteriën in de bloedbaan terechtkomen via geïnfecteerd bot of tandvleesweefsel, waar verdere schade kan ontstaan aan de nieren, lever en hartkleppen.

 

Om dergelijke problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat het gebit van een hond een leven lang meegaat, doet u er goed aan om de volgende vier stappen te volgen:

1. Geef voeding die helpt tandsteenvorming te verminderen

Als onderdeel van voortdurende productinnovaties is het vernieuwende DentalCare systeem nu opgenomen in alle Eukanuba Adult en Senior producten. Eukanuba met DentalCare helpt tandsteenvorming te verminderen. DentalCare werkt op twee manieren:
- De droge brokken zijn bedekt met een dun laagje speciale mineralen (dit is het DentalCare systeem) die wanneer het voedsel wordt gekauwd, helpen om plak op het tandoppervlak weg te schuren.

- DentalCare blijft ook werkzaam na de maaltijd. Wanneer het voedsel is gekauwd, verspreiden de speciale mineralen zich via het speeksel in de bek en voorkomen dat tandsteenvormende stoffen zich aan het gebit hechten. Onderzoek heeft aangetoond dat honden, die Eukanuba voeding met DentalCare kregen, na vier weken tot 55 procent minder tandsteenvorming* hadden dan honden die een Eukanuba controlevoeding zonder DentalCare kregen. (* Bewezen met Eukanuba Adult Maintenance. Vóór de studie vond routinematige reiniging van het gebit plaats.)

In tegenstelling tot speciaal op het gebit gerichte voeding, die uitsluitend gebruikt maakt van veel vezels om het gebit te reinigen, werken DentalCare mineralen op het oppervlak van alle tanden en kiezen, niet alleen van de tanden die gebruikt worden voor het kauwen. De mineralen hebben geen effect op de smakelijkheid van de voeding. Na de opname van het voedsel maken deze speciale mineralen gewoon deel uit van de normale, uitgebalanceerde behoefte van uw hond aan fosfor en worden tegelijk met andere voedingsstoffen verteerd en opgenomen. Ongeacht de voedingseisen van uw hond – of hij nu erg actief, te zwaar of oud is – kan hij iedere dag plezier hebben van de voordelen die het DentalCare systeem hem biedt.

2. Regelmatig poetsen

Het is belangrijk om regelmatig het gebit van uw hond te poetsen. Door te poetsen wordt het grootste deel van de biofilm verwijderd voordat die de kans krijgt om plak te worden. Het is echter geen effectieve manier om tandsteen te verwijderen – hiervoor heeft u professionele hulp van de dierenarts nodig. Door het tandsteen te poetsen wordt ook de bloedtoevoer gestimuleerd en het terugtrekken van het tandvlees vertraagd. Speciale tandenborstels en tandpasta, die zijn ontworpen voor honden, maken het karwei wat gemakkelijker voor u en prettiger voor uw hond.

3. Geef speeltjes voor het gebit

De meeste honden houden ervan om op van alles te kauwen. Er bestaan speeltjes die speciaal zijn ontworpen voor het schoonmaken van het gebit. Deze kauwspeeltjes zijn gemaakt om langs het oppervlak van de tanden te wrijven en verwijderen hierdoor het grootste deel van de biofilm. Dit helpt vroegtijdig tandsteen af te breken. Hoewel de voorkant van de bek op deze manier redelijk schoon kan worden, zijn speeltjes minder effectief bij het voorkomen van tandsteenvorming achter in de bek.

Greenies is een snack die speciaal is ontwikkeld voor het reinigen van het gebit. Uit wetenschappelijke test is vastgesteld dat de opbouw van tandsteen acht keer lager was bij honden die 1 Greenies per dag kregen. Tevens is Greenies een erg smakelijke lekkernij die de verteerbaarheid van de voeding verbetert.

4. Bezoek uw dierenarts voor geregelde controles en een professionele reiniging

Hoe goed u ook zorgt voor het gebit van uw hond, er ontstaat uiteindelijk toch tandsteen. Geen enkele preventieve methode is voor 100 procent effectief en naarmate uw hond ouder wordt, wordt het immuunsysteem minder actief. Uw dierenarts zal bij de jaarlijkse controles de bek van uw hond onderzoeken en kan eventueel adviseren om het aanwezige tandsteen te verwijderen, voordat het tot gebitsaandoeningen leidt. Dit wordt normaliter onder narcose gedaan. Gebitsreiniging is tijdrovend, maar eenvoudig en uw hond zal hierna ontwaken met een stralend schoon gebit.

Effectieve, dagelijkse gebitsverzorging bestaat uit tanden poetsen, speeltjes waarop gekauwd kan worden, geregelde controles door de dierenarts en Eukanuba met DentalCare. Hierdoor blijft het gebit en het tandvlees van uw hond gezond, waardoor het minder vaak nodig zal zijn een gebitsreiniging (onder narcose) door de dierenarts te laten uitvoeren. Denk eraan, het is nooit te laat om hiermee te starten!

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.