Puppypraat

Als een pup net is geboren, is hij nog helemaal blind en doof. Zijn gezichtsvermogen en gehoor zijn nog niet helemaal ontwikkeld. De pup kan wel al heel goed ruiken en instinctief, waarschijnlijk onder invloed van hormonen, weet de pup al heel snel een tepel te vinden.

Na een dag of tien gaan de oortjes en de oogjes open en ze kunnen vanaf een week of twee echt geluiden en beelden gaan onderscheiden. Dat wordt dan direct allemaal in de hersentjes opgeslagen.

Vanaf de derde week komen pups in hun primaire socialisatiefase, de allerbelangrijkste fase in hun leven. Ze zijn volop aan het leren en moeten nu blootgesteld worden aan allerlei prikkels. Ze zien nu goed, ze horen goed en nu moeten ze alle dagelijkse dingen als heel normaal gaan ervaren. Een belangrijke taak voor de fokker, maar ook voor u!
Als eigenaar moeten we proberen ervoor te zorgen dat alle indrukken die de pup op doet positief zijn.

Vanaf twaalf weken komt de hond in de secundaire socialisatiefase. Dit is tevens de periode waarin bepaald wordt welke plaats de jonge hond in de rangordeladder inneemt. Deze periode is dus heel erg belangrijk voor de relatie die er in de toekomst tussen de hond en zijn gezinsleden zal bestaan. De hond gaat steeds meer ondernemen, onderzoekt zijn grenzen en kijkt hoever hij kan gaan.
Het is heel belangrijk dat de jonge honden in deze periode kennis blijven maken met nieuwe prikkels en ervaringen. We moeten de honden ook geestelijk blijven stimuleren.
De ervaringen die ze voor het eerst hebben opgedaan in de primaire socialisatie periode moeten nu herhaald en uitgebreid worden.

In de periode dat uw hond zijn tanden gaat wisselen kan hij soms iets hangerig zijn. De behoefte om ergens op te kauwen, is in deze periode ook groter doordat het tandvlees jeukt en soms een beetje pijn doet. We kunnen de jeuk en gevoeligheid van het tandvlees verlichten door een ijs-Kong of een Fill and Freeze bot te geven. Door de verkoelende werking zal de hond het prettig vinden om hier op te kauwen.

Vanaf ongeveer zes maanden breekt de pubertijd aan.
De reu wordt zich bewust van zijn mannelijkheid en de teef kan loops worden.
De periode en uiting van de pubertijd zijn per hond verschillend. Sommige honden hangen wat meer aan de baas, zijn wat angstiger en andere honden voelen zich juist stoerder en lijken Oost-Indisch doof te zijn.
Hoe we de pubertijd doorkomen hangt voor een groot deel van de baas af. Het is belangrijk dat we consequent zijn, goed gedrag belonen en ongewenst gedrag negeren.

Als de hond een jaar geweest is kan hij onder invloed van hormonen nog terecht komen in een tweede gevoeligheidsperiode waarin opeens allerlei zaken heel eng zijn. Hier moeten we de hond goed in begeleiden, zoals in de socialisatieperiodes.

Om uw hond in al deze fases van zijn jonge leven goed te kunnen begeleiden, raden wij aan om een goede hondencursus te volgen.
Een hondencursus is niet alleen nuttig, het is ook heel erg leuk om te doen!

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.