Een kat in huis

Een kat in huis

 

Waar moeten we aan denken?

Bakken

Er zijn veel verschillende soorten voer- en waterbakken. Een stenen voerbak staat stabieler dan een plastic exemplaar en is ook beter schoon te maken. Een dubbele voerbak (voor zowel water als voer) is niet praktisch.Een kat eet en drinkt niet op dezelfde plek, tussen het waterbakje en voerbakje moet min. 2 meter uit elkaar staan. Katten hebben de voorkeur om uit een voerbak te eten die niet te diep is. Wanneer de voerbak te diep is, eet dit niet prettig voor de kat in verband met zijn tastharen.

Katten drinken graag vers water. Dit is ook één van de redenen waarom veel dierenartsen een drinkfontein adviseren. Een drinkfontein voorziet uw kat van vers, gekoeld water, is hygiënisch en motiveert het drinken. Dit laatste heeft vooral een gunstige uitwerking voor slechte drinkers, nier- en blaaspatiënten en oudere katten.

 

Kattenbak

Een kattenbak is natuurlijk onmisbaar. Belangrijk is de plaats waar u de kattenbak neer zet: niet in de buurt van de voerbakjes, maar wel op een rustige plaats. Het formaat is eveneens erg belangrijk. Een te kleine bak kan leiden tot problemen. Bij twee of meer katten (maar soms ook bij 1 kat) is het noodzakelijk om meerdere kattenbakken op verschillende plaatsen neer te zetten. Sommige katten willen een aparte poep- en plasbak. Dit is eigenlijk heel natuurlijk gedrag van de kat. Voor een kattenbak geldt +1. Dit wil zeggen voor een kat twee kattenbakken, voor twee katten drie kattenbakken, enz.

Katten hebben soms een voorkeur voor een bepaalde kattenbakvulling. Het is vaak lastig om ze over te wennen. Over het algemeen is een geurloze, fijne klompjes vormende vulling het prettigst in het gebruik.De kattenbak moet dagelijks schoongemaakt worden. U kunt hiervoor een kattenbakschepje gebruiken en eventueel ook kattenbakzakken.

 

Krabpaal

Katten krabben om verschillende redenen. Door te krabben verwijderen ze de oude hoornlaag van hun nagels, bakeren ze hun territorium af en imponeren ze soortgenoten. Krabben is instinctmatig gedrag en kan dan ook niet afgeleerd worden; het hoort bij de kat. Daarom is het ook zo belangrijk dat de kat een stevige, stabiele paal in huis heeft waar hij zich op kan uitleven.De krabpaal moet op plek staan waar wij veel komen. Mocht de kat ergens in huis aan gaan krabben wat niet de bedoeling is, dan hebben wij hier verschillende sprays voor.Het is ook beter om meerdere plankjes te plaatsen en dat deze hoog genoeg zijn zodat de kat zich helemaal kan uitstrekken.

 

Eigen plaats

Plekjes waar de kat zich kan verstoppen en van waaruit de boel kan overzien zijn erg belangrijk voor de kat. Hij vindt het ook heerlijk om voor het raam urenlang naar buiten te kijken. Het is raadzaam om voor de kat meerdere ‘eigen’ plaatsjes te creëren. Hangmatten voor aan de verwarming en mandjes met een zachte binnenkant hebben de voorkeur.

 

Vachtverzorging

Een kat wast zichzelf meerder malen per dag. Een borstel- en kambeurt is dus heel belangrijk, omdat de kat anders de losse haren mee inslikt en daardoor kunnen haarballen ontstaan.Hiertegen bestaan anti haarbal pasta's die ervoor zorgen dat de haarballen met de ontlasting wordt afgevoerd. Naast het feit dat de meeste katten een borstelbeurt heerlijk vinden, kunt u de kat ook gelijk nakijken op eventuele wondjes en/of parasieten. Tevens komt het de relatie met uw kat ten goede.

 

Speelgoed

Een kat is een dier dat graag jaagt. Een huiskat hoeft niet meer te jagen voor zijn voeding. Daarom is het goed te zorgen voor voldoende speelgoed waarmee de kat naar hartenlust kan spelen. Er bestaat speelgoed waar de kat alleen mee kan spelen en speelgoed voor de baas en kat samen. Omdat een kat een jager is, is het ook aan te raden om voer  via een puzzel te geven. Wij hebben verschillende puzzels in de winkel.

 

Kattenluik en halsband

Voor de kat die ook buiten komt is het verstandig een kattenluik te plaatsen. Katten doen graag een paar keer een territoriumronde en gaan daarna weer naar binnen om te rusten. Het is dus prettig als de kat zelf kan bepalen wanneer hij/zij naar binnen en naar buiten gaat. Een halsbandje met een naampenning of adreskokertje zorgt ervoor dat u te bereiken bent als dat nodig is. Een nieuwe kat moet eerst altijd min. 2 a 3 weken binnen blijven. Daarna kunt u de kat het beste laten wennen aan zijn nieuwe omgeving d.m.v. Een tuigje. Vergeet uw kat niet te laten chippen!

 

Transportkoffer

Een kat vervoeren zonder degelijke transportkoffer is een zo goed als onmogelijke opgave. Het is daarom raadzaam om over een transportkoffer te beschikken, ook wanneer u onverwachts naar de dierenarts moet.U kunt het beste de koffer van te voren insprayen met feliway, zodat de koffer veilig aanvoelt voor de kat.

 

Vlooien, teken en wormen

Er zijn twee soorten parasieten: parasieten die op de kat leven en parasieten die in de kat leven.

Vlooien zijn pararieten die het meeste voorkomen. Ze leven op de kat en leggen hun eitjes in de vacht van de kat. De eitjes vallen van de kat af en ontwikkelen zich in omgeving (uw huis) tot volwassen vlo. Behandel zowel de kat als de omgeving tegen vlooien.

Teken is een steeds groter voorkomend probleem. We zien ze vooral in het voorjaar, najaar en de zomer. De teek is een overbrenger van vervelende ziektes. Bescherm uw kat tegen de teek met een goed tekenmiddel. Als u toch nog een teek ziet op de kat, draai deze er dan uit met een tekentang. Verdoof de teek nooit van te voren.

Ondanks alle goede zorg en goede hygiëne komen worminfecties nog erg veel voor. Een wormbesmetting vormt niet alleen een risico voor de gezondheid van de kat maar ook voor de mens (met name van jonge kinderen).Ontworm u kat daarom preventief 4x per jaar!

 

Voeding

Leeftijd en levensstijl zijn o.a. van invloed op de voeding voor de kat. Hoogwaardige voeding met dierlijke ingrediënten van topkwaliteit kunnen het algemeen welzijn van uw kat verbeteren. Vraag aan onze deskundige medewerkers welke voeding het best geschikt is voor uw kat.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.