Een kitten kiezen

Na ongeveer 63 dagen worden de kittens dan eindelijk geboren. Gemiddeld krijgt een poes zo'n 4 à 5 kittens. Heel soms kan dit aantal zelfs oplopen tot 8 stuks. Kittens worden geboren met de oogjes gesloten en dichtgevouwen oortjes. Na 5 tot 10 dagen gaan de oogjes en oortjes open. De kitten gaat dan al snel de wereld verkennen en begint tevens een eigen karakter te ontwikkelen. Wanneer u hebt besloten een kitten in huis te nemen is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de zogende poes met haar kitten. Het beste tijdstip voor een bezoek aan de kitten is wanneer ze ong. 6 weken oud zijn. Op deze leeftijd kunt u duidelijk verschil in karakter opmerken tussen de kitten onderling

Laat u tijdens de keuze van een kitten niet alleen leiden door het uiterlijk, maar vooral ook door het karakter. Het is belangrijk te weten welke karaktereigenschappen u op prijs stelt. Neemt u gerust even de tijd om met de kitten te spelen zodat u ze uitgebreid kunt observeren. Een kitten moet gezond en speels overkomen.

Een gezonde kitten:

 • kijkt levendig uit de oogjes
 • heeft een glanzende vacht
 • is actief en speels
 • is opmerkzaam en toont belangstelling voor zijn omgeving

Een kitten mee naar huis nemen

Naast de juiste voeding en een bak met water heeft uw kitten nog twee belangrijke behoeften. Ten eerste een rustige en schone omgeving en ten tweede heel veel zorg en aandacht van u. Voordat uw kitten bij u in huis komt is het verstandig de voorzorgsmaatregelen in het volgende lijstje te checken.

 • Houdt ramen en deuren in het begin zoveel mogelijk gesloten
 • sluit balkon deuren aan de buitenzijde af
 • gebruik een deurstop om te voorkomen dat een deur dichtslaat
 • scherm warmtebronnen zoals openhaard, kaarsen en fornuis goed af
 • ruim scherpe voorwerpen op het aanrecht altijd direct op
 • zet breekbare voorwerpen op een veilige plaats
 • verwijder giftige kamerplanten
 • zorg ervoor dat elektriciteitsdraden e.d. nooit bloot liggen
 • zorg ervoor dat de wasmachine nooit openstaat
 • laat kleine voorwerpen, die de kitten kan inslikken, niet slingeren
 • berg chemische stoffen, zoals reinigingsmiddelen, verf e.d. goed op
 • geef andere huisdieren de kans om aan de kitten te wennen

Als u uw nieuwe kitten mee naar huis neemt, zal het veel nieuwe indrukken opdoen. Hierdoor kan het diertje in het begin een beetje onzeker zijn. Veel genegenheid en een rustige omgeving zijn daarom belangrijk. Houd uw kitten in de eerste uren in dezelfde kamer voordat u haar de rest van het huis laat verkennen.

Probeer het niet te veel op te pakken, maar laat het juist naar u toe komen. Door er veel tegen te praten went de kitten aan uw stem.

Als er andere huisdieren zijn moet u speciale aandacht besteden aan de kennismaking met de nieuwkomer. Het is verstandig om ze pas kennis te laten maken als de kitten de weg weet in huis. Als u verwacht dat uw andere huisdier problemen zal hebben met de nieuwkomer, kunt u voorzorgsmaatregelen nemen, zoals een muilkorf, bench, riem e.d.

Om een ongedwongen kennismaking te stimuleren zou u ze tijdens etenstijd aan elkaar kunnen laten wennen. Ieder dier moet zijn eigen etensbak hebben die op een behoorlijke afstand van elkaar staan. Waarschijnlijk merkt uw oudere huisdier de nieuwkomer niet eens op totdat die klaar is met eten.

Uw kitten een eigen plek geven

Uw kitten heeft behoefte aan een behaaglijk en veilig plekje waar zij zich terug kan trekken als ze daar behoefte aan heeft. Over het algemeen slaapt een kat overdag erg veel, daarom stelt zij een comfortabele slaapplaats op een rustige en tochtvrije plek op prijs. Vaak heeft een kat meerdere slaapplaatsen in huis die zij zelf uitzoekt. Toch kunt u haar in een mand, klimpaal of hangmat aan de verwarming laten slapen zolang deze maar op de juiste plaats staan. Om te bepalen welke plaatsen uw kitten prettig vindt, kunt u haar mandje telkens verplaatsen totdat u merkt dat zij graag in dat mandje ligt.

De slaapplaats dient regelmatig gereinigd te worden in verband met parasieten. Daarnaast zijn katten heel kieskeurige dieren. Als een slaapplaats erg vies is, zal zij daar niet meer willen slapen. Uw huis wordt een "territorium" dat van uw kat is: een plek die haar het gevoel geeft veilig te zijn en gekoesterd te worden.

Benodigdheden

Een complete en uitgebalanceerde voeding van hoge kwaliteit

Aangezien katten geen gebruik maken van kauwmaterialen, is een droge voeding noodzakelijk om het gebit schoon te houden. Daarnaast kunt u uw kitten ook blikvoeding geven. Naast voeding moet zij ook een bakje vers water tot haar beschikking hebben.

Een water- en etensbakje

Na iedere maaltijd dienen de bakjes gereinigd te worden. Kies bakjes die niet gemakkelijk omgestoten kunnen worden. En als u meer dan één kant heeft, moet iedere kat haar eigen bakje hebben.

Een comfortabele mand

Kittens hebben veel slaap nodig, dus een goede slaapplaats is essentieel voor een gezonde groei.

Een kattenbak, een schep en absorberende kattenbakvulling

Sommige katten stellen de privacy van een overdekte kattenbak op prijs. Daarnaast voorkomt een dichte kattenbak dat uw kitten de kattenbakvulling over de rand krabt, u tegen uitwerpselen aankijkt en de vieze luchtjes door uw huis worden verspreid. Bij meerdere katten kunt u beter meerdere kattenbakken in huis zetten om te voorkomen dat een van de katten het naast de bak gaat doen.

Een borstel en een fijne kam

Voor regelmatige verzorging van de vacht heeft u een borstel nodig. Met een universeelborstel behandelt u de onder- en bovenkant van uw kitten en verwijdert u tegelijkertijd de losse haren. Met een fijne stofkam kunt u controleren of uw kitten last heeft van vlooien of andere parasieten.

Een reismand

Mocht u een bezoek brengen aan de dierenarts of uw kitten willen meenemen, dan kunt u gebruik maken van een reismand. Deze reismand dient stevig, ruim en reinigbaar te zijn. Bovendien moet de kattenreismand goed ventileren.

Een krabpaal

Bij ons zijn verschillende krabpalen te verkrijgen; van eenvoudige kartonnen tot uitgebreide klimpalen. Het belangrijkste is dat uw kat de mogelijkheid heeft om haar nagels te slijten, zodat zij niet aan uw bank begint. Door een speeltje aan een elastiekje voor de krabpaal te hangen, kunt u deze aantrekkelijker maken.

een aantal speeltjes

Wij verkopen verschillende speeltjes die specifiek zijn ontwikkeld voor katten, zoals balletjes, muizen en speeltjes aan een elastiek. Deze speeltjes zijn veilig en vaak voorzien van kattekruid, zodat katten zich aangetrokken voelen tot het speeltje. Tevens kunt u zelf speelgoed maken ( zoals een propje papier), maar pas op dat uw kitten zich hierin niet verslikt.

Een kattenluikje

Een kat die naar buiten mag, wil graag met enige regelmaat naar binnen om wat te eten. Om zelf niet telkens de deur open te hoeven doen, kunt u een kattenluikje in de deur bevestigen. Op deze manier kan uw kitten zelf naar binnen en buiten. De luxere kattenluikjes kunnen zelfs op slot worden gedaan.

Een halsbandje

Halsbanden voor katten zijn voorzien van een elastiekje of clip, zodat zij zich kunnen bevrijden als ze ergens achter blijven haken. Aan de meeste bandjes zit een belletje om de vogels te waarschuwen. Daarnaast kunt u zelf een adres- penning of koker aan het bandje hangen.

Een kitten oppakken

Hoewel een moederpoes haar kitten in de eerste weken oppakt in haar nekvel, is dit spoedig onmogelijk door de snelle gewichtstoename van de kitten. Tegen de tijd dat u haar eigenaar wordt, kunt u haar het beste alsvolgt oppakken:

 1. Plaats een hand onder haar borstkas, vlak achter de voorpootjes.
 2. Plaats de andere hand onder haar achterste om haar volle gewicht te ondersteunen.
 3. Houd haar vervolgens tegen uw lichaam, zodat zij zich veilig en beschermd voelt.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.