Verzorging

Verzorging en reiniging van de vacht

Katten zijn schone dieren die veel tijd besteden aan het "wassen" van hun vacht. Uw kitten heeft van haar moeder geleerd hoe ze zich moet verzorgen, maar u kunt haar ook helpen. Door haar te kammen en te borstelen, vermindert u het risico van haarballen en verbetert u het uiterlijk van de vacht door roos, losse haren en knopen in de vacht te verwijderen. In het begin zal uw kitten uw pogingen als een spelletje beschouwen, maar ze zal snel het borstelen en kammen op prijs stellen.

Borstel en kam de vacht altijd van de kop naar de staart, dus met de haarrichting mee. Let daarbij goed op of u vlooien, teken en andere parasieten ziet. In dat geval kan uw dierenarts of dierenspeciaalzaak u adviseren hoe u deze parasieten kunt bestrijden.

Haarballen kunnen voor alle katten een probleem vormen, maar met name voor langharige katten en katten die zich heel vaak wassen. Eigenlijk is een haarbal een opeenhoping van haren in de maag. Door het eten van (katten)gras kan uw kitten de haarbal uitbraken, maar de haren kunnen ook via de ontlasting worden afgevoerd. Als geen van beide methoden werkt, kan de kat ziek worden. Symptomen van een vastzittende haarbal zijn vaak naar de etensbak gaan om slechts enkele hapjes te nemen en geleidelijk gewichtsverlies.

 

Gezondheidszorg

 

Na de geboorte is uw kitten al meerdere malen onderzocht en behandeld door een dierenarts. En dit behoort gedurende haar hele leven te worden voortgezet.

De moedermelk beschermt een kitten gedurende de eerste weken van haar leven tegen diverse ziekten en virussen. Daarna moet het immuunsysteem van uw kitten zijn werk gaan doen. Om dit te ondersteunen wordt een kitten op een leeftijd van 6 tot 8 weken voor het eerst ingeënt.

Voor volledige bescherming dient u diverse keren met uw kitten naar de dierenarts te gaan voor een aantal inentingen. Ook een volwassen kat behoort jaarlijks een inenting te krijgen. Wanneer uw kitten is volgroeid, kunt u overwegen om de volwassen poes of kater te laten castreren. Mocht u toch een nestje willen, dan kunt u tot die tijd uw poes regelmatig een "poezenpil" toedienen. Uw dierenarts kan u hierover voorlichten.

 

Symptomen van ziekte

Een goede voeding en verzorging is essentieel voor de gezondheid van uw kitten. Toch kan het gebeuren dat zij ziek wordt of een ongelukje krijgt. Door regelmatig haar ogen, oren, bek, voetzolen, nagels, huid en vacht te controleren, voorkomt u dat uw kitten pijn heeft zonder dat u het weet. Aarzel niet naar uw dierenarts te gaan als u iets ongewoons opmerkt. Hieronder volgend een aantal aandachtspunten:

 • Droge afscheiding uit de ogen is gewoonlijk niet iets om u zorgen over te maken. U kunt de afscheiding voorzichtig verwijderen met een papieren tissue die u vochtig maakt met handwarm water. Als u regelmatig tranen, slijm of een geelachtige afscheiding ziet of wanneer de ogen rood omrand zijn, is het verstandig een kort bezoek aan uw dierenarts te brengen.
 • Onderzoek regelmatig het gebit van uw kitten. Er mag geen plaque (tandsteen) op het oppervlak aanwezig zijn en haar tandvlees moet een gezonde roze kleur hebben.
 • Een grote hoeveelheid vlooien kan voor kittens een ernstige zaak zijn. Deze parasieten nemen een aanzienlijke hoeveelheid bloed op, wat kan leiden tot bloedarmoede en in sommige gevallen fataal kan zijn.
 • Onderzoek de oren van uw kitten. Als ze vuil zijn, kunt u ze voorzichtig schoonmaken met speciale oorreiniger (nooit met een wattenstaafje).

Een aantal symptomen van een mogelijk gezondheidsprobleem: Als uw kitten zich niet goed voelt, merkt u dat vaak aan haar gedrag. Een snel bezoek aan de dierenarts zal bevestigen of er iets aan de hand is. Hieronder worden symptomen van een mogelijke slechte gezondheid genoemd.

 • Overmatige dorst
 • Verminderde eetlust of moeite met eten
 • Constant schudden met de kop of krabben aan de oren.
 • Plotseling gewichtsverlies of -toename.
 • Overmatige speekselvorming.
 • Slechte adem.
 • Verandering in de kleur of conditie van de huid.
 • Een doffe of onregelmatige vacht.
 • Diarree of herhaaldelijk braken.
 • Koorts.
 • Moeite met ademhalen.
 • Bloed in de urine of moeite met urineren.
 • Met het achterlichaam over de grond wrijven.
 • Afscheiding uit de neus.
 • Herhaald krabben.
 • Sloom of ongebruikelijk gedrag.

Lichaamsbeweging

 

Hoewel de moederpoes de aanzet geeft tot de ontwikkeling van intelligentie, handigheid en de omgang met andere dieren en mensen, kunt u de ontwikkeling en het temperament van uw kitten verder stimuleren. Dit kunt u bereiken door dagelijks de tijd te nemen om met uw kitten te spelen.

 

Kies speeltjes die gebruikt kunnen worden in besluip- en jachtspelletjes, omdat die zullen helpen haar coördinatie- en bewegingsvaardigheden te verbeteren. Een voorwerp aan het einde van een touwtje dat u over de grond trekt is een goed voorbeeld, evenals een balletje of een muisje. Veel speeltjes zijn aantrekkelijk gemaakt door het gebruik van kattekruid, omdat een kat dit onweerstaanbaar vindt.

Katten slapen overdag heel veel; zij hebben dan ook weinig lichaamsbeweging nodig om in goede concitie te blijven. Zij trainen hun spieren voornamelijk door zich te strekken en dan met name bewegingen in verticale richtingen, zoals krabben aan een krabpaal of boom. Overgewicht wordt vaak niet veroorzaakt door te weinig lichaamsbeweging, maar doordat een kat te veel voedingsstoffen binnenkrijgt.

Tanden wisselen en kauwen

Kittens wisselen ongeveer tussen de derde en zesde maand hun tanden. Dit gaat vaak ongemerkt voorbij en vindt u waarschijnlijk geen tandjes. Harde brokjes zijn belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van het gebit van uw kitten. Harde voeding helpt bovendien de vorming van plaque of tandsteen te verminderen door de kauwbewegingen die essentieel zijn voor de reinging van het gebit.

Reizen met uw kat of kitten

Het kan voorkomen dat uw kat mee moet met de auto of het openbaar vervoer. Hoe eerder uw kitten gewend raakt aan reizen, hoe prettiger ze het zal vinden om in een auto of andere voertuigen met u mee te reizen. Of u met uw auto gaat of met het openbaar vervoer, in beide gevallen is een reismand noodzakelijk. Door de reismand in de huiskamer te zetten, kan uw kitten er op jonge leeftijd al kennis mee maken. Vervolgens kunt u met korte uitstapjes beginngen en geleidlijk de reis langer maken. U stelt uw kat op haar gemak door tegen haar te praten, maar haal haar nooit uit de reismand als zij klaagt.

Als u van plan bent in de toekomst gebruik te maken van een cattery, kunt u haar op jonge leeftijd laten kennismaken om veel angst op latere leeftijd te voorkomen. Een professionele kattenoppas is een duurdere mogelijkheid, maar uw kitten blijft dan tenminste in haar vertrouwde omgeving.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.