Tamme ratten

 
 
Wetenschappelijke naam Rattus Norvegicus Domesticus
Herkomst hele wereld
Gemiddelde leeftijd 3 jaar
Gemiddeld gewicht vrouw: 250 tot 300 gram, man: 350 tot 500 gram.
Grootte 15 tot 40 cm. inclusief staart
Draagtijd 21 dagen
Aantal jongen 8 tot 10

 

Wist u dat ratten eigenlijk grote muizen zijn? Ze behoren tot de familie van de muizen (muridae). De voorouder van de tamme rat is de bruine rat. Ze kwamen voor het eerst omstreeks 200 jaar geleden uit Oost-Azië (China) naar Europa toe. Ratten zijn zeer intelligente knaagdieren en daarom heel leuk om als huisdier te houden. U kunt ratten kunstjes leren en ze herkennen de lichaamsgeur van hun verzorger waardoor ze heel aanhankelijk zijn. Ratten zijn ook heel sociale dieren. U kunt ze heel goed in groepsverband houden. Het gebeurt zelfs dat ratten elkaars jongen zogen wanneer er meerdere nesten in een hok zijn. Ratten zijn dus echte groepsdieren. Bedenk dit dus ook als u overweegt een rat aan te schaffen. Ratten houden ervan de lichaamswarmte van een ander levend wezen te voelen. Als u besluit een rat alleen te houden, moet u het diertje dus veel aandacht geven. Ratten kruipen graag onder een trui of in een mouw en kunnen zo zonder problemen mee naar buiten worden genomen.

Huisvesting

Ratten hebben een grote kooi nodig. Het beste kunt u een kooi met tralies nemen, want ratten zijn en blijven knaagdieren. Let bij de aanschaf van de kooi wel op de maaswijdte van de tralies in verband met  ontsnappingsgevaar. Volwassen ratten kunnen zich door een opening wringen die niet groter is dan een twee euro munt. Het beste is de kooi op een vaste plaats te zetten waar hij vrij staat van invallend zonlicht, kou en tocht. Tocht ontstaat bij raam, deur en de verwarming. Een te lage temperatuur is evenmin goed voor ratten. Over het algemeen is het beter dat de temperatuur niet beneden de zeven graden komt.

Benodigdheden

Naast een goede kooi zijn er nog een paar belangrijke dingen nodig. Om te beginnen een voerbakje dat stevig is. Een poreus bakje is af te raden omdat die vaak als knaagsteen gebruikt worden. Een drinkflesje is ook niet onbelangrijk. Een drinkfles is beter dan een bakje omdat het water in een bakje snel vervuild wordt. Als bodembedekking is niet alles geschikt omdat ratten erg gevoelig zijn voor stof. Wij raden u aan om katoenbedding als bodembedekking te gebruiken. Met katoenbedding heeft u gegarandeerd een schoon en stankvrij hok. Ook is deze bodembedekker zacht, comfortabel en milieuvriendelijk.

Knaagmateriaal is voor ratten van het grootste belang omdat hun voortanden af moeten slijten. Hiervoor zijn diverse knaagcrackers speciaal voor ratten te verkrijgen. Een stuk wilgenhout voldoet ook goed als knaagstok. Wees voorzichtig met het geven van zout- en knaagstenen. Een teveel aan zout kan de nieren aantasten en knaagstenen kunnen blaasgruis veroorzaken. Ratten zijn zeer levendig, intelligent en nieuwsgierig. In de vrije natuur brengen ze 80% van hun actieve tijd door met het verkennen en observeren van hun omgeving. Geef ratten daarom zoveel mogelijk voorwerpen om mee te spelen of om zich bezig mee te houden. Het beste kunt u diverse voorwerpen met elkaar afwisselen om voor zoveel mogelijk variatie en uitdaging te zorgen.

Voeding

Ratten hebben gevarieerd voedsel nodig. Er bestaan gemengde voeders die speciaal op de voedingsbehoefte van de rat zijn samengesteld. Deze voeders bevatten ook dierlijke eiwitten die de rat nodig heeft. Een goed en compleet voer is rattenvoer van Care+.

Verzorging

Bij de dagelijkse verzorging hoort het verversen van het drinkwater en het nakijken van het voer. Het hok dient minimaal eenmaal per week verschoond te worden. Als het nodig is moet de gehele binneninrichting gereinigd worden. Omdat in de meeste schoonmaakmiddelen chemicaliën zitten, is het beter deze niet te gebruiken. Wij verkopen reinigingsmiddelen die speciaal voor het reinigen van huisdierverblijven vervaardigd zijn. Zo voorkomt u vergiftigingen en/of allergieën. Ter voorkoming van wormen, luizen en mijt geven we de rat één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek. Natuurlijk heeft het beestje iedere dag veel aandacht nodig.

De taal van de rat

Ratten gebruiken een eigen taal om met elkaar en met ons te communiceren. Ratten communiceren door middel van geur, piepjes en lichaamstaal. Lichaam, kop, oren, staart en vacht spelen allemaal een rol in de rattentaal. Ratten kunnen hele hoge ultrasone geluiden maken die niet altijd voor mensenoren waarneembaar zijn. Ze kunnen ook beter horen en hogere tonen opvangen dan mensen en herkennen de stem van hun eigenaar.

 

Geluid

Verklaring

Korte, kleine piepjes

Onderdanig

Korte, schrille piep

Irritatie

Lange, aanhoudende piep

Angst

Tandenknarsen

Tevredenheid, soms ook ongenoegen


Lichaamstaal

Verklaring

Oren naar voren en naar achteren bewegen

Onzeker of bang

Rechtop zitten, kop en oren naar voren gericht en snuffelen

Nieuwsgierig

Korte wasbewegingen en slaan met de staart

Onrustig

Krommen van de rug, opzetten van de vacht

Boosheid en agressie

Overdreven verzorgen van de vacht of de vacht van soortgenoten (barberen)

Stress

Overeind zetten van de vacht (egelen)

Imponeren, groter lijken

Heen en weer bewegen van de kop (zekeren)

Rat probeert een beter, scherper beeld van de omgeving te krijgen.

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.