Degoes

 

Degoes zijn afkomstig uit het Andesgebergte in Chili in Zuid-Amerika. Daar leven ze in grote groepen op de rotsen. Men dacht lange tijd dat degoes tot de eekhoornachtigen behoorde. De degoe is echter familie van de cavia.

Huisvesting

Degoes kunt u het beste houden in een grote glazen bak, waarvan de bovenkant is afgedekt met stevig gaas, of een metalen kooi. Degoes klimmen graag. De kooi moet dus niet te laag zijn en over diverse klimmogelijkheden beschikken. Een nestkastje in de kooi is voor degoes ook erg belangrijk. Ze gebruiken een nestkast om in uit te rusten en om in te slapen. De bodembedekking moet beslist stofvrij zijn, zoals katoenbedding. Degoes kunnen door een te hoog stofgehalte longontsteking krijgen. Om hun vacht te onderhouden nemen degoes regelmatig een zandbad in chinchillazand.

Voeding

Als huisdier gehouden degoes krijgen vaak te veel calorierijke en vezelarme hapjes, wat vervetting in de hand werkt. Degoes zijn helaas bevattelijk voor suikerziekte, een ongeneeslijke aandoening. Geef de degoe dus aangepaste voeding zoals bijvoorbeeld Care+ en verwen hem niet te veel. Hooi is een zeer geschikte aanvulling, omdat dit vezelrijk is. Hooi is verkrijgbaar met verschillende gedroogde kruiden. Degoes zijn verwoede knagers en hebben dus behoefte om, naast voeding en hooi, over voldoende knaagmateriaal te beschikken zoals bijvoorbeeld wilgenhout. Wees voorzichtig met het geven van knaag- en  likstenen. Te veel zout kan de nieren aantasten en teveel calcium kan blaasgruis veroorzaken.
Een stevige voerbak en een drinkfles (hierin blijft het water langer schoon) mogen niet ontbreken. 

Verzorging

De kooi moet regelmatig schoon gemaakt worden. Soms is het nodig om de gehele binneninrichting te reinigen. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, deze kunnen allergieën of vergiftigingen veroorzaken. Wees voorzichtig met de meeste producten en gebruik bij voorkeur een middel dat speciaal voor het reinigen van dierverblijven is vervaardigd.

Ter voorkoming van wormen, luizen en mijt geven we de degoe één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.