Dwerghamster

 

 
Wetenschappelijke naam Cricetus cricetus
Herkomst Europa en Azië
Voedsel granen, bonen, wortels, planten, insecten
Gemiddelde leeftijd 2 tot 4 jaar
Gewicht 20 tot 50 gram
Grootte tot 6 cm.
Aantal jongen 4 tot 6

 

De dwerghamster wordt al zo’n 25 jaar in Nederland als huisdier gehouden. Er bestaan vele soorten dwerghamsters. De soorten die in ons land als huisdier gehouden worden zijn de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwerghamster en de Roborovski dwerghamster. Meer info over de (Syrische) goudhamster vindt u hier.

 

De Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster leeft van oorsprong op de meer oostelijk gelegen steppen, vooral in het noorden van Mongolië en China. De Campbelli lijkt door zijn dikkere vacht iets groter dan de Russische dwerghamster maar dat is hij niet.

De vacht van de Campbelli is geelbruinachtig met een dunne, scherp afgetekende aalstreep.

De Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster wordt het meest gehouden als huisdier. Zijn naam wekt nogal eens verwarring op over de herkomst van het beestje. Het beestje komt namelijk in het echte Rusland helemaal niet voor, maar leeft van oorsprong op de steppen van noord Kazachtstan en Siberië.

De rus is een klein, bolrond diertje met een opvallende brede donkere aalstreep over zijn grijsbruine rug. De buik is wit of lichtgrijs. Naast de wildkleur komen ook nog de kleurslagen pearl (parel) en sapphire (blauw-wildkleur) voor.

De Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster komt van oorsprong uit west- en zuid Mongolië, een dor en droog gebied met veel halfwoestijnen. Met zijn geelbruine kleur en opvallende snor heeft hij een heel ander uiterlijk dan de Rus en de Campbelli.

De Roborovski is een hele mooie hamster maar niet echt geschikt voor kinderen vanwege zijn levendigheid.

De Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster valt het meest op door zijn lange staart. De pels van de Chinese dwerghamster bestaat uit gladde aaneenliggende haren, de vacht is grijsbruin van kleur met hele fijne zwarte puntjes. De aalstreep over de rug is dun, donkerbruin en niet altijd even goed zichtbaar.

De oren zijn donker met een lichte rand en de kop van de hamster is erg spits. De Chinese dwerghamster komt niet meer zo heel veel meer voor.

Huisvesting

De dwerghamsters, met uitzondering van de Chinese dwerghamster, leven in de natuur solidair (in groepsverband). Toch gebeurt het regelmatig dat de hamsters gaan vechten wanneer we er twee of meerdere bijelkaar huisvesten. Als u twee of meerdere hamsters wil houden, is het belangrijk om de hamsters uit hetzelfde hok te kiezen omdat die hamsters dezelfde geur hebben. Doen we dit niet of zetten we later hamsters bij elkaar, dan is de kans groot dat ze elkaar niet accepteren.
Als kooi is zowel een traliekooi als een hamsterduna of geobakje (plastic bakje met deksel) geschikt. Bij een traliekooi moeten we wel goed op de wijdte van de spijltjes letten. Is deze ruimte te groot, dan kan de hamster ontsnappen of zichzelf verwonden wanneer hij zijn kopje er doorheen steekt.
De plaats van de kooi is ook erg belangrijk. De hamsters kunnen niet tegen tocht en vocht. Ook plaatsen waar de temperatuur te wisselend is, zoals bij de verwarming of in het raamkozijn, zijn niet geschikt.

Benodigdheden

Als we een geschikte kooi hebben uitgezocht, moeten we deze natuurlijk gaan inrichten. Het belangrijkste in de kooi is het molentje. Een dwerghamster loopt in de natuur ongeveer 2 á 3 kilometer per dag en door middel van het rennen in het molentje kan de hamster zijn energie kwijt. Een huisje vindt de hamster ook erg fijn. Hij maakt hier graag een nestje in met wat nestmateriaal. De katoenvezel en Puik Papiersizzle wordt hiervoor het meest gebruikt. Als bodembedekking kan zaagsel gebruikt worden, maar dit is erg stoffig en daarom af te raden. Het is voor de dwerghamster prettiger om voor een stofvrije bodembedekking te kiezen, zoals katoenbedding. Met katoenbedding heeft u gegarandeerd een schoon en stankvrij hok. Ook is deze bodembedekker zacht, comfortabel en milieuvriendelijk.
Natuurlijk mag een voerbakje en waterflesje niet ontbreken. We kiezen voor een waterflesje, omdat een bakje met water te snel vervuild of omgegooid wordt. U kunt de kooi verder inrichten zoals u dat wil. Er zijn diverse speelbuizen en knaagartikelen om de kooi te verfraaien. Er bestaan ook speciale hamstertoiletjes. Hamsters zijn vrij goed zindelijk van zichzelf en hebben de werking van een toilet snel door. Dit scheelt u een hoop werk en het houdt uw kooi langer schoon. Hamsters vinden het ook heerlijk om regelmatig een zandbad in chinchillazand te nemen, zodat ze hun vacht kunnen onderhouden.

Voeding

Een hamster is voornamelijk een graaneter. Toch eet een hamster in de natuur ook graag een worm of een insect. Het is dus belangrijk dat u de hamster voer geeft wat ook dierlijke eiwitten bevat zoals Care+. Deze dierlijke eiwitten heeft de hamster nodig voor een gezonde spierontwikkeling en groei. De snijtanden van de hamsters groeien altijd door en slijten af door veel te knagen. Het is dus belangrijk om de hamster naast zijn voeding ook voldoende knaagmateriaal, zoals wilgenhout en knaagsticks, aan te bieden. Wees voorzichtig met het geven van knaag- en likstenen. Een te veel aan zout kan de nieren aantasten en een te veel aan calcium kan blaasgruis veroorzaken.
Een lekker stukje fruit of groente gaat er bij de hamster ook wel in. Het mogen alleen kleine stukjes zijn want anders kan de hamster diarree krijgen. Sla of koolsoorten kunt u beter niet geven.

Verzorging

Bij de dagelijkse verzorging hoort natuurlijk het voeren en het verversen van het water. Het beestje moet ook iedere dag zijn aandacht krijgen. Dwerghamsters zijn nachtdieren en slapen dus het grootste gedeelte van de dag. Wil je de hamster oppakken dan moet je hem dus even goed wakker maken want anders schrikt hij en kan hij bijten. De kooi moet wekelijks schoongemaakt worden, het toilet en zandbadje dagelijks. Soms is het nodig om de gehele binneninrichting te reinigen. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, deze kunnen allergieën of vergiftigingen veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een product dat speciaal voor het reinigen van dierverblijven is vervaardigd. 
Ter voorkoming van wormen, luizen en mijt, geven we de hamster één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek.

De taal van de hamster

Hamsters gebruiken hun eigen taal om te communiceren met soortgenoten en met ons.
Ze gebruiken voornamelijk lichaamstaal om hun emoties duidelijk te maken, maar ook geuren en geluiden spelen een belangrijke rol.

 

Lichaamstaal

Verklaring

Op achterpoten staan, neus in de lucht

De hamster heeft een vreemd, verdacht geluid gehoord

Rechtop, opgeblazen wangzakken

Confrontatie met de vijand, ze voelen zich zo groter

Geeuwen

De hamster voelt zich goed, heeft lekker geslapen

Ineenkrimpen, tanden laten zien, blazen

De hamster is geschrokken

Poetsen, spelen e.d.

De hamster voelt zich goed 

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.