Gerbils

 
 
Wetenschappelijke naam Meriones Unguiculatus
Herkomst Mongolië
Gemiddelde leeftijd 2 tot 3 jaar
Voedsel gerbilzaden, stengels en wortels van kruidachtige planten
Grootte ongeveer 10 tot 12 cm.
Geslachtsrijp 65 - 85 dagen
Draagtijd 24 (bij benadering)
Nestgrootte 4 tot 6
Speenleeftijd na 21 tot 28 dagen

 

Gerbils, ook wel woestijnrat genoemd, zijn levendige, nieuwsgierige beestjes die in allerlei kleurvariaties voorkomen. Gerbils zijn zowel overdag als in de nacht actief. Voor kinderen van ongeveer 10 jaar en ouder is de gerbil heel erg leuk om als huisdier te houden. Gerbils zijn goed tam te krijgen en hebben het voordeel dat ze niet onaangenaam ruiken. Als u een gerbil wil aanschaffen, is het belangrijk om te weten dat u een gerbil nooit alleen mag houden. Het zijn zeer sociale beestjes die zich samen veiliger voelen en elkaar bovendien ook nodig hebben voor de vachtverzorging. Als u een gerbil alleen houdt, vertoont het beestje vaak stereotiep gedrag zoals bijvoorbeeld continu aan het tralies knagen. Hoeveel aandacht u ook aan uw alleen gehouden gerbil geeft, het beestje zal zich nooit prettig voelen en dus ook minder snel tam worden. Let wel op: later gerbils bij elkaar zetten kan problemen geven.

Huisvesting

Gerbils zijn echte knagers en gravers. Het is dus erg belangrijk dat de kooi voor de gerbils knaagbestendig is. De traliekooitjes die ook voor hamsters gebruikt worden zijn geschikt, maar het mooist zou een afsluitbare glazen bak zijn. Het voordeel is dat deze tochtvrij is en dat er een flinke laag bodembedekking in kan. Gerbils zijn en blijven knagers dus alles wat van plastic is in de kooi zal op een dag vervangen moeten worden. De ideale temperatuur voor gerbils is 15-25 graden. 

Benodigheden

Als de juiste kooi is aangeschaft moet deze natuurlijk ook nog ingericht worden. Als bodembedekking kunt u het beste iets kiezen wat niet of nauwelijks stoft omdat gerbils nog wel eens allergisch reageren. Hiervoor is katoenbedding erg geschikt. Met katoenbedding heeft u gegarandeerd een schoon en stankvrij hok. Ook is deze bodembedekker zacht, comfortabel en milieuvriendelijk. Voor de gerbils kan de bodemlaag niet dik genoeg zijn, zodat ze lekker kunnen graven. ..

In het droge gebied waar de gerbil normaal gesproken voorkomt, graaft het beestje gangen om voor de hitte en roofdieren te kunnen ontsnappen. Het is dus raadzaam om wat buizen in het kooitje te leggen zodat de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk wordt nagebootst. Naast graven, vinden de beestjes het ook heerlijk om te knagen. Zorg er daarom voor dat er genoeg knaagmateriaal, zoals wilgenhout, in de kooi aanwezig is. Ook vinden de knagers het fijn om zich af en toe in een bak met chinchilla badzand te kunnen wassen. Natuurlijk mag een knaagbestendig voerbakje en drinkflesje (hierin blijft het water schoon) niet ontbreken. Gerbils moeten ook kunnen rennen, zorg dus dat er een dicht metalen molentje in de kooi aanwezig is, zodat ze niet met hun staart tussen de spijltjes kunnen komen.

Voeding

In de vrije natuur eet de gerbil zaden, stengels en wortels van kruidachtige planten. Ook worden soms bladeren en bloemen gegeten. Gerbils eten ook dierlijk voedsel zoals insecten. U kunt de gerbil het beste een compleet voer geven dat speciaal is samengesteld voor de gerbil (XtraVital Care+ gerbil) . Het preventief bijgeven van vitamine C druppels over het voer verdient aanbeveling omdat er de kans bestaat dat er gebreksymptomen optreden (korstjes rond de neus). Ook een lekker plukje kruidenhooi gaat er bij de gerbil wel in, wat tevens als knaagmateriaal wordt gebruikt.

Verzorging

De gerbil komt van nature in droge steppegebieden voor. Het beestje is er dus op ingesteld om spaarzaam met water te zijn. Dit is voor u als verzorger natuurlijk een groot voordeel. Door de droge ontlasting en de geringe urine hoeft de kooi maar ongeveer om de drie weken te worden verschoond. Natuurlijk moeten de beestjes wel iedere dag aandacht hebben en hun voer en water moeten ook dagelijks worden gecontroleerd. 

Soms is het nodig om de gehele binneninrichting te reinigen. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, deze kunnen allergieën of vergiftigingen veroorzaken. Wees voorzichtig met deze producten en gebruik bij voorkeur een middel dat speciaal voor het reinigen van dierverblijven is vervaardigd. Ter voorkoming van wormen, luizen en mijt, geven we de gerbil één keer per kwartaal een pipetje anti- parasiet in de nek.

De taal van de gerbil

Gerbils gebruiken een eigen taal om met elkaar en ons te kunnen communiceren. Ze gebruiken vooral hun lichaamstaal om hun emoties duidelijk te maken, maar ook geuren en geluidjes.

 

Lichaamstaal

Verklaring

Bekjes likken, neuscontact

Begroeting

Op achterpoten staan, snuffelen

Nieuwsgierig

In elkaar gedoken, pootjes tegen elkaar

Angst

Uitgebreid wassen

Op zijn gemak

Rollen voor de neus van zijn soortgenoot en keeltje bloot geven

Vragen om een poetsbeurt

Oren achter in de nek, elkaar najagen, elkaar proberen te verwonden door in de keel en staart te bijten

Vechten, meestal om rangorde te bepalen

Elkaar met pootjes proberen om te duwen

Stoeien, meestal jonge gerbils 

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.