Muizen

 
Wetenschappelijke naam Mus Musculus (huismuis)
Herkomst bijna de hele wereld
Gemiddelde leeftijd ongeveer 1 tot 3 jaar
Grootte ongeveer 4 tot 10 cm.
Draagtijd 19 tot 21 dagen
Nestgrootte 6 tot 10

 

Muizen leven in familieverband, daarom mag een muis nooit alleen gehouden worden maar altijd met zijn tweeën. Groepsleden worden aan hun lichaamsgeur herkend, muizen met een andere geur worden agressief weggejaagd. Twee of meerdere muizen kunnen elkaar ook geven wat de mens hen niet kan geven, zij poetsen en likken elkaar waar zij zelf niet bij kunnen, houden elkaar warm en houden elkaar bezig met hun lichaamstaal. U kunt het beste muizen nemen die nog jong zijn, omdat muizen slechts 2 of 3 jaar oud worden. Ook wennen jonge muizen sneller aan u en zo worden ze makkelijker tam.

Huisvesting

Kies altijd voor een wat ruimere kooi, want muizen rennen graag rond en verkennen het liefst een grotere omgeving. Zolang de muis voldoende ruimte heeft, blijft het dier gezond en actief. In de natuur loopt een muis ongeveer twee tot drie kilometer per dag, daarom is het noodzakelijk dat er ook een molentje/radje aanwezig is. Door een molentje, waarin muizen kunnen rennen, kunnen de muizen hun energie kwijt. Muizen kruipen graag weg in kleine holletjes, daarom moet u ervoor zorgen dat er een huisje met nestmateriaal aanwezig is. Muizen zijn echte knaagdieren. Om te voorkomen dat muizen aan de kooi beginnen te knagen, moet u voor voldoende knaagmateriaal zoals bijvoorbeeld wilgentakjes zorgen. Wees voorzichtig met het geven van knaag- en likstenen. Een teveel aan zout kan de nieren aantasten en een teveel aan calcium kan blaasgruis veroorzaken.

Voeding

Door uw muis de juiste voeding te geven, voorkomt u ziektes of een tekort aan bepaalde stoffen. Voer wat volledig is en waar ook dierlijke eiwitten in zitten - deze zijn onmisbaar voor de muis - is Care+. Als extraatjes mogen uw muizen groente en fruit. Er zijn natuurlijk een heleboel lekkere snoepjes voor uw muis. Muizen zijn enorm gesteld op regelmaat, geef ze daarom hun hoofdvoer altijd rond dezelfde tijd. De muizen zullen daar snel aan wennen en al op u zitten te wachten als u ze komt voeren. Door de voeding in een klein bakje te geven voorkomt u veel rommel door de kooi heen. Muizen hebben uiteraard ook water nodig en het is aan te raden dit in een drinkflesje aan de kooi te hangen. Als u het in een bakje zou geven, maken ze dit heel snel vies en moet u dit erg vaak verschonen.

Verzorging

De muis heeft een erg zwak afweersysteem tegen ziektes en infecties. Door het hok goed en regelmatig te verschonen, beschermt u uw muis tegen ziektes en infecties. Soms is het nodig om de gehele binneninrichting te reinigen. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, deze kunnen vergiftigingen of allergieën veroorzaken. Wees voorzichtig met deze producten en gebruik bij voorkeur een middel dat speciaal voor het reinigen van dierverblijven is vervaardigd. Het is voor de muizen het prettigst om voor een stofvrije bodembedekking te kiezen zoals katoenbedding. Katoenbedding absorbeert de luchtjes, is zacht, comfortabel en milieuvriendelijk. We kunnen als toplaag Puik Sizzle geven. Puik Sizzle ritselt zoals bladeren in de natuur en dat vinden de muizen geweldig!
De makkelijkste en juiste manier om de vacht van de muis te verzorgen, is door uw muis door een kokertje van uw hand te laten lopen. Daardoor blijven er veel losse haren achter in uw hand, vooral in het voorjaar en najaar wanneer de muis in de rui is.

Muizen vinden het ook heerlijk om regelmatig een zandbad in chinchillazand te nemen, zodat ze hun vacht kunnen reinigen. Het zandbadje moet, net zoals het voer en water, iedere dag nagelopen worden. Natuurlijk hebben de muizen naast deze verzorging ook iedere dag hun aandacht nodig.

Ter voorkoming van wormen, luizen en mijt geven we de muizen één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek.

De taal van de muizen

Muizen gebruiken een eigen taal om met elkaar en met ons te kunnen communiceren. Ze gebruiken voornamelijk lichaamstaal om hun emoties duidelijk te maken, maar ook geuren en geluiden spelen een belangrijke rol.

Gedrag

Verklaring

Uitrekken, gapen of uitgebreid wassen

De muis voelt zich op zijn gemak

Wassen met snelle bewegingen

De muis voelt zich ongemakkelijk

In elkaar gedoken met bekje schuin omhoog

De muis is bang

Rechtop staan, verstard

De muis is alert  

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.