Syrische goudhamster

 
 
Wetenschappelijke naam Mesacricelus auratus
Gemiddelde leeftijd 2 tot 4 jaar
Geslachtsrijp 30 tot 50 dagen
Draagtijd 16 tot 18 dagen
Aantal jongen 1 tot 14
Speenleeftijd 22 tot 25 dagen

 

Goudhamsters zijn actieve, alerte beestjes die zich in één nacht wel 2 kilometer kunnen verplaatsen. Ze gebruiken hun wangzakken om voedsel op te slaan en naar ‘huis’ te brengen. Hun ondergrondse hol is verdeeld in verschillende compartimenten. Goudhamsters zijn van nature schoon en kunnen heel erg tam worden. Ze moeten dan natuurlijk wel zo jong mogelijk aan handen gewend worden. Goudhamsters zijn er in heel veel verschillende kleuren. De oorspronkelijke goudkleur zien we steeds minder.

Huisvesting

De huisvesting van hamsters kan zowel in een traliekooi als in een plastic of glazen bak. Zorg er wel voor dat u deze laatste goed kunt afsluiten, anders kan de hamster door bijvoorbeeld zijn holletje ontsnappen. De plaats van de kooi is erg belangrijk. Natuurlijk mag de hamster niet te vochtig of op de tocht staan, maar ook de warmte van de zon en het lawaai van de tv of radio is schadelijk voor deze kleine viervoeter. Goudhamsters kunnen we het beste alleen in een hok houden. Goudhamsters verdragen het niet als ze samen worden gehuisvest en kunnen elkaar lelijk verwonden. De hamster kan in de winterslaap gaan bij een temperatuur onder de 10°C.

Benodigdheden

Naast een geschikte kooi is natuurlijk de inrichting ook belangrijk. Hamsters slapen overdag veel en zijn daarentegen ’s nachts behoorlijk actief. In de natuur lopen ze heel wat kilometers, en dat gaat natuurlijk niet in de kooi. Daarom moeten hamsters een loopmolentje hebben. Omdat hamsters veel wroeten en graven plaatsen we op de bodem een stofvrije bodembedekker zoals katoenbedding. Met katoenbedding heeft u gegarandeerd een schoon en stankvrij hok. Ook is deze bodembedekker zacht, comfortabel en milieuvriendelijk. Een knaagbestendig voerbakje en waterflesje mag natuurlijk niet ontbreken. Hamsters vinden het ook heerlijk om af en toe een zandbad te nemen. Gebruik hiervoor chinchillazand zodat ze hun vacht kunnen reinigen.bIn de natuur slapen hamsters in holen. Om hun natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk na te bootsen geven we de hamster een huisje of bijvoorbeeld een rolnest en lekker wat nestmateriaal, zodat ze een lekker holletje kunnen maken.

 

Voeding

De goudhamster heeft naast plantaardige eiwitten ook behoefte aan dierlijke eiwitten zoals bijvoorbeeld in XtraVital Care+ hamster. Hij heeft de dierlijke eiwitten nodig voor een gezonde spierontwikkeling en groei. De snijtanden van de hamster groeien altijd door. De hamster kan deze afslijten door te knagen. Zorg dus dat er naast zijn voedsel voldoende knaagmateriaal aanwezig is. We kunnen dan denken aan knabbelsticks of wilgenhout. Wees voorzichtig met het geven van zout- en knaagstenen. Een teveel aan zout kan de nieren aantasten en knaagstenen kunnen blaasgruis veroorzaken.

Verzorging

Dagelijks moet natuurlijk het voedsel gecontroleerd worden en het water ververst. Het geven van een dagelijkse portie aandacht mag natuurlijk ook niet ontbreken. Wekelijks moet de kooi worden schoongemaakt. We kunnen de hamster ook gemakkelijk aanleren dat hij zijn behoefte op een toiletje doet, die kunnen we dan dagelijks verschonen, net zoals het zandbadje. Soms is het nodig om de gehele binneninrichting van de kooi te reinigen. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, deze kunnen allergieën veroorzaken. Wees voorzichtig met deze producten en gebruik bij voorkeur een middel dat speciaal voor het reinigen van dierverblijven is vervaardigd. Eén keer per kwartaal wordt er aan de hamster een pipetje in de nek gegeven ter voorkoming van wormen, luizen en mijt.

De taal van de hamster

Hamsters gebruiken hun eigen taal om te communiceren met soortgenoten en met ons.
Ze gebruiken voornamelijk lichaamstaal om hun emoties duidelijk te maken, maar ook geuren en geluiden spelen een belangrijke rol.

Lichaamstaal

Verklaring

Op achterpoten staan, neus in de lucht

De hamster heeft een vreemd, verdacht geluid gehoord

Rechtop, opgeblazen wangzakken

Confrontatie met de vijand, ze voelen zich zo groter

Geeuwen

De hamster voelt zich goed, heeft lekker geslapen

Ineenkrimpen, tanden laten zien, blazen

De hamster is geschrokken

Poetsen, spelen e.d.

De hamster voelt zich goed

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.