Enten van konijnen

Myxomatose

Sinds de jaren vijftig is Myxomatose een ziekte welke zich in sterke mate heeft uitgebreid. Myxomatose leidt ieder jaar weer tot aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme konijnen. De ziekte wordt veroorzaakt door het myxomatosevirus. De verspreiding van deze ziekte kan op verschillende manieren verlopen. De belangrijkste is via stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting met besmette dieren of materialen mogelijk. Wanneer een infectie in een groep konijnen is aangeslagen, is het verloop moeilijk te beïnvloeden. Preventieve maatregelen zijn daarom van essentieel belang.

Symptomen

Jonge konijnen zijn gevoeliger dan volwassen dieren. De tijd tussen de besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt enkele dagen tot een week. In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich bobbles (myxomen). Voorkeursplaatsen van deze myxomen zijn: rond de ogen, de snuit, de oren en de anaalstreek. Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaan er vaak pussige oog- en neusuitvloeiing. Veel konijnen overlijden na een myxomatose infectie.

Preventie

We moeten proberen te voorkomen dat de konijnen in aanmerking komen met het virus. We kunnen dit o.a. bereiken door insecten te weren d.m.v. fijnmazig gaas, insectenbestrijding, een goede hygiëne, enz.

Enten

Viraal Haemorrhagisch syndroom (VHD)

Viraal Hearmorrhagic Disease (VHD), in Nederland vaak het Virale Hearmorrhagische Syndroom genoemd, is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. VHD werd in China voor het eerst in 1984 waargenomen. De ziekte komt nu ook in Europa voor. VHD wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte kan snel via o.a. mest, besmette dieren en materialen (o.a. vers gesneden gras), verspreiden.

Symptomen

Voornamelijk konijnen ouder dan 10 weken worden door VHD getroffen. Vooral jonge voedsters zijn erg gevoelig. De tijd tussen de besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt 1 tot 3 dagen. Er zijn drie vormen te onderscheiden.

Zeer snel verlopende vorm:
Plotselinge dood.

2. Snel verlopende vorm:
Depressie, stoppen met eten, benauwdheid, koorts, incoördinatie, soms schreeuwen en tanden knarsen.

3. Milde vorm:
Deze vorm is zeer zeldzaam. Herstel en levenslange immuniteit.

Preventie

De ziekten zijn te voorkomen door goede hygiëne en entingen.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.