Baardagamen

Wetenschappelijke naam Pogona vitticeps
Herkomst Australië
Leefklimaat droge steppen en woestijnen
Gemiddelde leeftijd 10 tot 15 jaar
Karakter nieuwsgierig, makkelijk tam te krijgen, dagdier
Grootte 40 tot 60 cm.
Gewicht 400 tot 600 gram
Geslachtsrijp na 1 tot 2 jaar

 

 

 

 

 

 

De baardagaam ontleent zijn naam aan de ‘baard’ die zowel het mannetje als het vrouwtje opzet bij gevaar, schrik, ziekte en (seksuele) opwinding. De baardagaam is een nieuwsgierig en karaktervol dier.

Huisvesting

Het houden van twee mannen bijelkaar kan problemen geven. Ze vertonen al heel snel territoriumdrift. Meestal wordt er 1 man en meerdere vrouwtjes bijelkaar gehouden. Als de baardagamen jong zijn, is het geslachtsverschil moeilijk te zien. Dit kan pas als ze geslachtsrijp beginnen te worden. Mannen hebben een grovere bouw, zijn groter en hebben een bredere kop. Hun staart houdt ook wat minder abrupt op. De meeste terrariums die wij in het assortiment hebben, zijn al voorzien van een achterwand, fitting voor de lamp en ventilatieroosters. Ventilatie is erg belangrijk. Grote terrarium moeten wij bestellen. Jonge baardagamen kunnen eerst in een kleiner terrarium gehouden worden (minimaal 60cm voor 3 tot 4 agamen). Volwassen dieren hebben een terrarium nodig van 150cm voor een groepje van vier. Baardagamen komen uit een droog, heet klimaat. De temperatuur in het terrarium moet dus tussen de 35-40 graden liggen. Het is belangrijk dat er ook koelere plaatsen zijn in het terrarium, waar de agamen zich terug kunnen trekken. De temperatuur in de schaduw mag niet hoger zijn dan 25-29 graden. Controleer de temperatuur door op verschillende plaatsen thermometers te hangen. Een baardagaam heeft naast een (warmte) lamp ook een UV-lamp nodig. Baardagamen zijn immers woestijndieren en UV zorgt ervoor dat de vitamine AD beter wordt opgenomen. Bij het inrichten van het terrarium is het de kunst om de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk na te bootsen. Wij hebben speciaal decoratiemateriaal dat hier zeer geschikt voor is. Een warmtesteen is erg belangrijk, zodat de baardagaam zijn temperatuur op pijl kan houden en het bevordert de spijsvertering.

Voeding

Een baardagaam is een alleseter. Het beste kunt u een gevarieerd menu aanbieden. Geef liever niet vaker dan drie keer per week insecten (krekels), omdat de baardagaam dan te vet kan worden. Bestrooi de krekels de ene keer met kalkpoeder en de andere keer met vitaminepoeder. Verwijder (m.n. bij jonge krekels) de overgebleven krekels uit het terrarium in verband met stress en het aanvreten van de agamen. De baardagaam mag eigenlijk alle groent- en fruitsoorten met uitzondering van kool en spinazie. Er zijn ook speciale plantjes: golliwoog. Deze plantjes zijn een heerlijke verwennerij en zijn tevens een bron van vitaminen en mineralen. Zorg altijd voor vers drinkwater.

Verzorging

Omdat de temperatuur in het terrarium erg hoog ligt, is een goede hygiëne erg belangrijk. Baardagamen eten vrij veel en produceren dus veel ontlasting. Dit kunt u het beste dagelijks even verwijderen. Regelmatig moet de gehele binneninrichting even gereinigd worden. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, gebruik daarom bij voorkeur een speciale terrariumreiniger. Baardagamen vinden het heerlijk om te badderen. Het badderen bevordert de spijsvertering en helpt verstoppingen te voorkomen. Het is belangrijk dat het badwater een prettige temperatuur heeft en dat de baardagaam zelf uit het bad kan klimmen. Helaas verdrinken veel baardagamen in hun badwater. Laat het bad niet te lang staan, want dan kan de agaam zijn vervuilde badwater gaan drinken.

Wist u dat baardagamen…

…dagdieren zijn.
…naar elkaar zwaaien door middel van hun voorpootje.
…zelf aangeven wanneer zij in winterrust gaan (dit is geen winterslaap).
…tijdens hun winterrust af en toe nog onder de lamp gaan liggen en altijd vers water nodig hebben.
…meerdere legsels per jaar kunnen hebben.
…gaan trillen als zij vitamine en/of calcium tekort hebben.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.