Luipaardgekko's

Wetenschappelijke naam Eublepharis macularius
Herkomst o.a. Pakistan, Irak, Ethiopië, West-Afrika, Zuidoost China, Taiwan, Midden-Amerika, en een stukje VS zoals New Mexico en Arizona
Leefklimaat droge berggebieden, steppen en woestijnen
Gemiddelde leeftijd 15 tot 20 jaar
Karakter zeer vriendelijk, nieuwsgierig, schemer- en nachtdier
Grootte 25 cm. inclusief staart
Gewicht 60 tot 100 gram
Geslachtsrijp 8 maanden

 

Gekko’s komen al meer dan 50 miljoen jaar op aarde voor en er bestaan wel meer dan 700 soorten. De luipaardgekko is een gemakkelijk en zachtaardig beginnerdier. Luipaardgekko’s zijn lichamelijk teer, raken snel gewond en lijden snel aan stress. Daarom is het beter om ze zo weinig mogelijk op te pakken.

Huisvesting

Voor het houden van een luipaardgekko als huisdier is een terrarium van 80cm geschikt. Hier kunt u 4 luipaardgekko’s in huisvesten. Het beste kunt u 1 mannetje en 3 vrouwtjes samen houden. Een stelletje kan ook, maar een luipaardgekko is een groepsdier en voelt zich dus prettiger in een groepje. Mannetjes en vrouwtjes zijn, als ze circa een halfjaar oud zijn, van elkaar te onderscheiden door de brede en platte kop van de mannetjes en het tengere postuur van de vrouwtjes.
De meeste terrariums die wij in ons assortiment hebben, zijn standaard al voorzien van een achterwand, een fitting voor de lamp en ventilatieroosters. Ventilatie is erg belangrijk! De terrariums met afwijkende, grotere maten moeten wij bestellen.
Luipaardgekko’s hebben geen zuignappen aan hun poten en kunnen nauwelijks klimmen. De grondoppervlakte is dus ook belangrijker dan de hoogte van het terrarium. De temperatuur moet ’s nachts 20 graden zijn en overdag 35 graden. Dit kunt u controleren met een thermometer die u in het terrarium hangt. De lamp is alleen nodig voor de warmte en UV-verlichting is niet nodig. Het is belangrijk dat er schaduwplaatsen in het terrarium zijn waar de gekko’s zich kunnen terugtrekken, zoals bijvoorbeeld grotjes. Plaatsen waar de gekko’s kunnen zonnen, zijn net zo belangrijk. Dit kan op een platte steen onder de lamp en op een warmtesteen. Een warmtesteen bevordert tevens de vertering en de gekko’s vinden het heerlijk om hierom te verblijven. Voor het zo goed mogelijk nabootsen van de natuurlijke leefomgeving hebben wij speciaal decoratiemateriaal en terrariumzand.

Voeding

De luipaardgekko is hoofdzakelijk een insecteneter (krekels) die weinig om plantaardig voedsel geeft. Af en toe wat gepureerde banaan of peer in een bakje vinden ze wel lekker. Jonge gekko’s moeten het liefst iedere dag gevoerd worden en volwassen dieren driemaal per week. De krekels moeten bestrooid worden met calcium en vitamine poeder. Geef deze supplementen nooit tegelijk, maar beurtelings om de andere voeding. Doe de gewenste krekels in een bakje, bestrooi ze met poeder, goed schudden, zodat alle krekels ermee bedekt zijn en dien de voedseldieren direct toe. Verwijder na ongeveer een half uur de niet opgegeten krekels uit het terrarium. Dit voorkomt stress en het aanvreten van de gekko’s door de krekels. Voorzie de gekko’s altijd van een vers bakje water.

Verzorging

Omdat de temperatuur in het terrarium erg hoog ligt, is een goede hygiëne erg belangrijk. Geef elke dag vers water en verwijder minimaal eenmaal per week de uitwerpselen. Het is regelmatig nodig om het gehele verblijf met binneninrichting te reinigen. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, gebruik daarom bij voorkeur een speciale terrariumcleaner.

Wist u dat luipaardgekko’s…

...zindelijk zijn en altijd dezelfde plek voor hun ontlasting nemen.
...eierleggend zijn.
...een bijna doorzichtige buik hebben en u hun eieren kunt zien als ze zwanger zijn.
...hun voedselreserves opslaan in hun staart.
...kunnen knipperen met hun oogleden.
...hun ogen schoonmaken met hun tong.
...niet met andere reptielsoorten samen kunnen worden gehouden.
...twee weken voordat u ze in winterrust wilt laten gaan niet meer mogen eten.
...alleen als ze ouder zijn dan 8 maanden in winterrust mogen gaan.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.