Barrabandparkieten

 
Wetenschappelijke naam Polytelis swainsonii
Herkomst (Zuid)oost-Australië
Huisvesting Groepen, paarsgewijs of alleen, volière of binnenkooi
Voedsel Zaadmengsel voor grote parkieten, fruit, groenvoer
Grootte 40 cm.
Broedtijd 21 dagen
Aantal jongen 3 tot 5
Uitvliegleeftijd ongeveer 5 weken

Huisvesting

Een barrabandparkiet heeft een grote kooi nodig, ook al laat u hem (meestal) vrij rondvliegen. De kooi moet zo ruim mogelijk zijn. Koop een kooi met veel horizontale tralies zodat hij hierlangs goed kan klimmen. In de kooi moeten zitstokken, nog wat speelgoed, een voerbakje en een drinkbakje zijn, die niet door uitwerpselen bevuild kunnen worden. En verder stelt hij prijs op een vers wilgentakje op gezette tijden, om op te knagen en op te bijten. De bodem bedekken we met Corbo, beukenhout of schelpenzand. De voorkeur gaat uit naar Corbo (maïskorrel) omdat dit stofvrij is en heel goed absorbeert. Bij elke bodembedekker (ook bij schelpenzand) is het van belang dat er altijd een bakje grit bij word gegeven, hier eet de vogel naar behoefte van en vermaalt zo de zaadjes in zijn maag. Een vogelbad zal uw barrabandparkiet ook waarderen. Laat het bad echter niet de gehele dag hangen want dan gaat de barrabandparkiet mogelijk vervuild water drinken nadat hij zich heeft gewassen. Zet de kooi op een hoge plaats, bijvoorbeeld op een tafel of kast maar niet té hoog omdat het boven in de kamer vaak warm en benauwd is, en let er op dat hij niet in de zon en/of op de tocht komt te staan.

Voeding

In de natuur eet de barrabandparkiet gevarieerd en meerdere soorten zaden per dag. De meeste voeders zijn vrij eenzijdig en bevatten gemiddeld maar zes soorten zaden. Daarnaast moet iedere dag eivoer en vitamines gegeven worden. Wij adviseren u XtraVital grote parkietenvoer te voeren, dat wel uit 30 verschillende soorten zaden bestaat. Het voer bevat naast de vele zaden, granen en vruchten ook eivoer. Deze combinaties maakt het een compleet voer. Het eivoer bevat namelijk alle vitamines, mineralen en essentiële aminozuren die een vogel nodig heeft. De acceptatie van XtraVital grote parkietenvoer is heel erg goed omdat het is bereid met zuivere bloemhoning waar de vogels dol op zijn. Zorg ervoor dat dit voer de hele dag beschikbaar is en dagelijks ververst wordt (lege zaaddoppen wegblazen). Hetzelfde geld voor zijn drink- en badwater. Af en toe een stengeltje trosgierst vind hij lekker en het is bovendien gezond. U mag hem ook verwennen met speciale vogelsnoepjes of een klein stukje fruit of groenvoer. In de kooi kan een kalkblokje worden opgehangen. U kunt het beste kiezen voor een blokje met toevoeging van jodium. Als de barrabandparkiet dit niet krijgt zou hij een schildklierafwijking kunnen krijgen.
Vogels hebben twee magen; de kliermaag en de spiermaag. In de kliermaag worden sappen toegevoegd en in de spiermaag word door het samentrekken van de maag en met behulp van grit het voer vermalen om goed verteerd te kunnen worden. 
Het is daarom belangrijk dat er voor de vogel altijd voldoende grit aanwezig is. Ook als u als bodembedekking schelpenzand heeft moet u grit aan de vogel geven. De schelpjes uit het zand worden namelijk te week door de sappen in de kliermaag zodat ze in de spiermaag geen functie meer hebben.

Gezondheid

Een gezonde barrabandparkiet is levendig, en laat zich regelmatig horen. Is zijn gezondheid niet zo goed, dan blijft hij op de bodem van zijn kooi slapen of steekt hij overdag de kop tussen de opgezette veren. Warmte kan hem vaak al veel goed doen. Maar aarzel niet om ons te raadplegen. Wij zullen u adviseren, en zo nodig naar de dierenarts verwijzen.

Overige verzorging

Eenmaal per week moet de hele kooi (dus ook de zitstokken) een schoonmaakbeurt hebben. Als de barrabandparkiet vrij door de kamer mag vliegen, moet u ervoor zorgen dat hij niet van de planten kan eten omdat sommige giftig zijn. Ook moet u er voor zorgen dat de parkiet niet tegen de ramen vliegt, dit is soms direct fataal. Er zijn eventueel speciale stickers bij ons te verkrijgen om dit te voorkomen.

Mannetje of vrouwtje?

Man en pop zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden omdat er een duidelijk uiterlijk verschil bestaat. Dit verschil zit hem voornamelijk in de kleuren van de kop. Terwijl de kop van de man overwegend geel gekleurd is met een, ter hoogte van de keel, scharlakenrode band is de kop van de pop overwegend groen tot blauwgroen gekleurd. Andere verschillen tussen man en pop zijn het voorkomen van rode veertjes aan de dijen van de pop en het verschil in ogen. De man heeft een oranje-gele iris terwijl deze bij de pop bruin is.

Handige tips

Als u uw vogel goed wilt verzorgen en verwennen dan is het van belang te weten wat hij werkelijk prettig vindt. Hier een paar belangrijke basistips. 

  • Vogels hebben een spiermaag, die het voedsel vermaalt. Daarom pikken vogels in het wild ook altijd kleine maalsteentjes en dergelijke op. Zorg daarom regelmatig voor vogelgrit. 
  • Verschoon de kooi minstens een- of tweemaal per week. 
  • De ene soort kan beter tegen felle zon dan de andere. Maak dat hij dat zelf kan regelen, door ook voor een schaduwplekje te zorgen. 
  • In onze huizen is het vaak droog. Vocht is belangrijk voor uw vogel, vooral om te badderen. Zorg dus altijd voor schoon drink- en badwater. En u doet hem helemaal een plezier door hem af en toe eens te sproeien met halflauw water. 
  • Uw barrabandparkiet is echt in zijn element als hij af en toe zijn kooi uit mag. Laat de vogel op eigen gelegenheid uit de kooi gaan. Ook zal hij, als het deurtje open blijft, zelf weer de weg terug vinden. Maar pas op! Ze hebben geen ‘radar’, en kunnen dus tegen het glas aanvliegen en zo zichzelf beschadigen. Doe dus gordijnen of luxaflex dicht. 
  • Let ook op uw vogels als ze rondfladderen. Sommige planten zijn giftig en te veel groen is ook niet goed. 
  • In de natuur houden vogels door krabbelen en wroeten hun nagels kort. Wij moeten ze een handje helpen. Er zijn speciale stokken die de voet van de barrabandparkiet niet beschadigen, maar waarvan de nagels wel slijten. Hang een trosgierst stengel bij deze stok zodat u zeker weet dat deze gebruikt wordt. Als de nagels al veel te lang zijn dan moeten ze geknipt worden. Dat knippen kunt u best zelf, als u maar zorgt dat u de nagelader niet doorknipt. U kunt het natuurlijk ook bij ons laten doen.
  • Snavels scherpen ze het liefst op een kalkblokje.
  • Ze hebben vaak de neiging eerst de lekkere hapjes uit hun te bakje pikken. Zorg dat ze al het voer opeten. Dan weet u zeker dat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen hebben. Verwijder iedere dag de lege doppen.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.