Kanaries

 
Wetenschappelijke naam Serinus canarius
Herkomst Canarische eilanden
Huisvesting Man alleen in kooi voor de zang, gezelschapsvolière
Voedsel Zaden en wat groenvoer
Grootte 13 cm.
Broedtijd 13 dagen
Nestgrootte 4-6 blauw/groene eieren met bruine spikkels
Uitvliegleeftijd ongeveer 3 weken

 

Wie kent hem niet, dat gekleurde zangertje dat in veel huiskamers zijn lied laat horen en velen plezier bezorgt. Onze kanarie kwam ongeveer 500 jaar geleden voor het eerst van de Canarische eilanden naar Europa en heeft inmiddels vele veranderingen ondergaan. De oorspronkelijke kleur is grijsgroen, dus niet erg opvallend. Inmiddels zijn er kanaries gefokt in vele vormen en nog meer kleuren. Als zanger in de kamer kunt u eigenlijk iedere mankanarie gebruiken. De vrouwtjes (poppen) zingen niet en zijn dus voor dit doel niet geschikt. In de praktijk komen de kleurkanariemannen het meest voor en soms mannen van de Harzer- of Waterslagerkanaries. Zingen doen ze allemaal, maar de zang is verschillend. De Harzer en de Waterslager zijn speciale zangvogels.

Wij hebben praktisch het gehele jaar mankanaries in voorraad. Een gezonde kanarie is overdag actief, zit glad in zijn verenpakje en maakt een levendige indruk. De kleur is een kwestie van smaak; alleen is het goed om u erop te wijzen dat als u een donkeroranje of rode vogel koopt, u in de ruiperiode zogenoemd, krachtvoer met caroteen moet verstrekken, daar de vogel anders lichtoranje uit deze rui tevoorschijn zal komen.

 

Huisvesting

Er zijn vele kooien op de markt. De kooi hoort niet in het raam: ’s winters is het te koud en ’s zomers te warm. Tocht in de huiskamer is erg slecht voor de vogel. Plaats hem ook niet te laag. Een vogel heeft er een hekel aan als een levend wezen, dus ook een mens, zich boven hem bevindt. Als hij hoog zit kan hij alles overzien en zal hij zich prettig voelen. Ook weer niet overdrijven door hem te hoog te plaatsen want bovenin de kamer is het meestal erg warm en benauwd. Plaats de zitstokken niet boven de voer- en drinkbakken omdat deze anders snel bevuild zullen worden. De zitstokken moeten zo dik zijn, dat de kanarie met zijn nagels net over het midden van de stok kan komen (doorsnee circa 12 mm). Voor optimale bewegingsvrijheid verdient een rechthoekige kooi de voorkeur. De minimum bodemmaten zijn 20 x 30 cm, de minimumhoogte is 30 cm. De zijkanten dienen uitlopend te zijn tot 40 cm breed. Indien u toch een ronde kooi prefereert, neem dan een kooi van minimaal 30 cm doorsnee op de bodem, met een hoogte van minimaal 40 cm.

Benodigdheden

De bodem bedekken we met Corbo, beukenhout of schelpenzand. De voorkeur gaat uit naar Corbo (maïskorrel), omdat dit stofvrij is en heel goed absorbeert. Bij elke bodembedekker (ook bij schelpenzand) is het van belang dat er altijd een bakje grit bij gegeven wordt, hier eet de vogel van en vermaalt zo de zaadjes in zijn maag.
Een vogelbadje zal uw kanarie ook waarderen. Laat het bakje echter niet de hele dag hangen, want dan gaat de kanarie mogelijk vervuild water drinken nadat hij zich heeft gewassen. Voor het afslijten van de snavel en de kalkvoorziening is een pikblokje of stuk sephia van belang.
Om te voorkomen dat de nagels te lang worden bevestigen we een speciale stok in de kooi. Deze stok is van materiaal gemaakt wat geen kwaad kan voor de voetzolen, maar er wel voor zorgt dat de nagels slijten.

Voeding

U kunt het beste XtraVital kanarievoer geven. Dit voer is al helemaal compleet en u hoeft alleen nog maar een bakje water bij te geven. De losse zaadmengsels zijn vaak wat eenzijdig en hier moet ook altijd vitamines en eikrachtvoer bij gegeven worden. Voor het natuurlijke zoekgedrag van de vogel is het goed om regelmatig een stengel trosgierst in de kooi te hangen. De kanarie vindt dit ook erg lekker. Voor de lekkernij mag de kanarie ook af en toe een snoepstick of een stukje appel of andijvie.

Verzorging

Dagelijks moet de kanarie voorzien worden van vers water en nieuw voer. Eenmaal per week moet de kooi helemaal schoon gemaakt worden. Als het nodig is, worden dan ook de stokken en de voer- en waterbakjes gereinigd.

Gezondheid

Bij een goede verzorging zult u met de gezondheid van de kanarie weinig problemen hebben. Toch kan er natuurlijk wel eens wat gebeuren. Misschien heeft hij een keer op de tocht gestaan, iets verkeerds gegeten of te koud drinkwater gehad. Maar ook een ruiperiode brengt het dier uit zijn goede conditie en u dient in die tijd wat extra krachtvoer te geven. Denkt u dat uw kanarie niet helemaal in orde is, zet hem dan op een warme plaats (maximaal 35ºC) en neem contact met ons op. Wij zullen u adviseren en indien nodig, doorverwijzen naar de dierenarts.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.