Valkparkieten

 

 
Wetenschappelijke naam Nymphicus hollondicus
Herkomst Australië
Voedsel Gras en onkruidzaden, vruchten en zaden
Gemiddelde leeftijd 15 tot 20 jaar
Broedtijd 18 tot 21 dagen
Aantal jongen 4 tot 6

 

Valkparkieten zijn hele actieve en nieuwsgierige vogels. Door hun mooie uiterlijk, zeker door de grappige kuif, en het feit dat ze makkelijk te houden zijn, is het een populaire vogel. Valkparkieten zijn heel sociaal, zowel met soortgenoten als met andere vogelsoorten. Ze kunnen dus zowel in een volière als in een huiskooi gehouden worden.

Huisvesting

Als u de valkparkiet tam wil maken, wordt hij meestal alleen gehouden. Heeft u onvoldoende tijd hiervoor dan is het raadzaam om een stelletje te houden. Uiteraard moet de kooi dan wat ruimer zijn. Valkparkieten ontspannen zich door hun vleugels en staart te strekken. Ze mogen op deze manier natuurlijk niet hun vederpak beschadigen, dus is een ruime kooi wel een vereiste. Hoe ruim de kooi ook is: het blijft voor de gezondheid van de vogel goed om af en toe ook los te vliegen. Let er dan wel goed op dat de valk niet tegen het raam opvliegt door bijvoorbeeld de vitrage wat dicht te doen. In de kooi moeten stevige stokken en ruime voerbakken (anders beschadigt de kuif) zitten. Wij adviseren om naast de stokken die al in de kooi zitten ook nog een speciale stok voor het slijten van de nagels te bevestigen. Deze stok is wat afwijkend van diameter waardoor de poten soepel blijven. Omdat de pootjes de stok niet kunnen omspannen, slijten de nagels. Deze stok is tevens wat ruwer van materiaal, zodat de pootjes een soort voetmassage krijgen.

De plaats van de kooi is erg belangrijk. Als de vogel te dicht bij het raam of de verwarming staat, kan hij door de temperatuurschommelingen in de zogenaamde “huiskamerrui” blijven. Tocht, door bijvoorbeeld open deuren of ramen, is vanzelfsprekend ook heel slecht.

Benodigdheden

Op de bodem van de kooi adviseren wij een stofvrije, goed absorberende bodembedekking, zoals Corbo (maïskorrel) of beukenhoutsnippers. Omdat valkparkieten zo nieuwsgierig zijn, is het raadzaam om in de kooi verschillende speeltjes en knaaghoutjes op te hangen. Hiermee kunnen ze zich prima vermaken en het voorkomt stereotiep (verveel) gedrag. Als u een tamme valk heeft, kunt u beter geen spiegeltje ophangen omdat ze zich daar te veel op gaan focussen. Voor het slijten van de snavel is een piksteentje van belang. Deze mag niet te zacht zijn (zoals sepia), want dan krijgt de valk met zijn krachtige snavel teveel kalk binnen. Valkparkieten zijn dol op baden en douchen. Geef ze bij voorkeur ’s ochtends een bad, zodat ze de rest van de dag nog tijd hebben om te drogen. Het badje kunnen we beter niet de hele dag laten staan, omdat de vogel dan vervuild water kan gaan drinken. Zorg dat het badwater niet te koud is en voeg er een schepje badzout voor vogels aan toe. Een wasbeurt met badzout is ideaal voor een gezonde, schone en gladde bevedering,  zorgt voor een optimale verenwissel tijdens de ruiperiode en de vogel kan zich ontdoen van stof en andere ongemakken.

Er zijn ook hele leuke ‘vogelcircussen’ in verschillende maten verkrijgbaar. Dit zijn houten speelplaatsen op een plateau. De vogel kan zich buiten zijn kooi prima vermaken in zijn eigen speeltuin.

Voeding

In de natuur eet de valk gevarieerd en meerdere soorten zaden per dag. De meeste voeders zijn vrij eenzijdig en bevatten gemiddeld maar zes soorten zaden. Daarnaast moet iedere dag eivoer en vitamines gegeven worden. Wij adviseren om premium voer van XtraVital grote parkietenvoer te voeren, dat wel uit 30 verschillende soorten zaden bestaat. Het voer bevat naast de vele zaden, granen en vruchten ook eivoer. Deze combinaties maakt het een compleet voer. Het eivoer bevat namelijk alle vitamines, mineralen en essentiële aminozuren die een vogel nodig heeft. De acceptatie van XtraVital grote parkietenvoer is heel erg goed omdat het is bereid met zuivere bloemhoning waar de vogels dol op zijn.

Vogels hebben twee magen: de kliermaag en de spiermaag. In de kliermaag worden sappen toegevoegd en in de spiermaag word door het samentrekken van de maag en met behulp van grit het voer vermalen om goed verteerd te kunnen worden.
Het is daarom belangrijk dat er voor de vogel altijd voldoende grit aanwezig is. Ook als u als bodembedekking schelpenzand heeft, moet u grit aan de vogel geven. De schelpjes uit het zand worden namelijk te week door de sappen in de kliermaag, zodat ze in de spiermaag geen functie meer hebben.

Valkparkieten zijn gek op groente en fruit en u mag ze af en toe best een gewassen stukje geven. Er bestaan ook speciale plantjes voor vogels: Golliwoog. Deze verse plantjes bevatten een bron van vitamine en mineralen. Hierdoor zijn ze een gezonde aanvulling op het voer en ze bevorderen tevens de spijsvertering.
Als aanvulling kunt u ze ook een stengel trosgierst geven. De vogels zijn hier gek op en het is tevens tegen verveling, omdat dit het natuurlijke voedselzoekgedrag nabootst.

Verzorging

Dagelijks moet u natuurlijk het voer en water nalopen. Eenmaal per week moet de kooi worden schoon-gemaakt. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, deze kunnen allergieën of vergiftigingen veroorzaken. Wees voorzichtig met deze middelen en gebruik bij voorkeur een product dat speciaal voor het reinigen van dierverblijven is vervaardigd.
Het spreekt voor zich dat de vogel ook dagelijks een portie aandacht nodig heeft, en regelmatig zijn vleugels wil strekken.

Ter voorkoming van wormen, luizen en mijt, wordt er één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek gegeven.

Handtamme valkparkiet

Er is niets leuker voor jong en oud dan een handtamme valkparkiet. Wij verkopen hele jonge valkparkieten die we in de winkel direct al tam maken. Hoe eerder ze aan handen wennen, hoe tammer ze worden. Wij kortwieken onze jonge vogels vrijwel allemaal. Van deze ingreep voelen ze niets en na de eerste rui groeien de slagpennen gewoon weer aan. Het grote voordeel van kortwieken is dat wanneer de vogel wegvliegt, we hem weer rustig kunnen pakken. Dit voorkomt voor veel stress voor de vogel en daardoor wordt de vertrouwens-band sterker. Geef jonge, tamme vogels ook voldoende rust en let goed op of er geen giftige planten in huis staan.

Het maakt niet uit of u een mannetjes of vrouwtjes valkparkiet neemt. Beide geslachten worden even goed tam. Mannetjes hebben wel een aangeboren baltsrepertoire om het vrouwtje voor zich te winnen. Wat hij hoort bootst hij na. Sommige valkparkieten kunnen zelfs leren praten. U kunt dan het beste steeds dezelfde woordjes op dezelfde toonhoogte herhalen.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.