Cavia's

 
   
Wetenschappelijke naam Cavia apere
Herkomst Zuid-Amerika
Voedsel gras, bladeren
Gemiddelde leeftijd 5 tot 6 jaar
Grootte 20 tot 40 cm.
Fokrijp na 4 maanden
Draagtijd 65 tot 70 dagen
Aantal jongen 2 tot 5 jongen

 

De cavia is afkomstig uit Zuid-Amerika en dan met name uit Peru en Chili, waar ze vandaag de dag nog voorkomen.
Er bestaan veel verschillende soorten en kleuren cavia’s. Sommige rassen hebben veel vachtverzorging nodig, andere weinig.

Huisvesting

Van oorsprong leven cavia’s in families en soms wel in hele kolonies. Ze kunnen ook heel goed samen in een kooi gehouden worden, mits deze groot genoeg is. Mannetjes samen kan goed gaan, zolang ze maar geen vrouwtje ruiken. Cavia’s kunnen redelijk tegen kou, maar zijn heel erg gevoelig voor tocht en vocht. Om die reden worden ze meestal in een binnenverblijf gehouden. Cavia’s scheppen tijdens het lopen met hun achterpoten de bodembedekking omhoog. Bij het uitkiezen van de kooi is het handig om hier rekening mee te houden. Een kooi met een zo hoog mogelijke onderbak, zoals de Rabbit De Luxe konijnenkooi, is zeer geschikt.

Benodigdheden

Doordat de cavia hele zachte voetzooltjes heeft, is niet iedere bodembedekking geschikt. Cavia’s kruipen ook graag ergens onder weg en doen dit met de ogen open. Om deze redenen kunt u beter geen stro als bodembedekker gebruiken, stro is te hard. Een stofvrije, zachte en absorberende bodembedekker zoals katoenbedding is een betere keuze. Onder de katoenbedding kunt u een laagje speciale strokorrels of kattenbakvulling op plantaardige of houtbasis strooien, zodat de kooi langer schoon blijft. De cavia vindt het leuk om ergens onder te kruipen. Er zijn hele leuke huisjes en speelbuizen voor cavia’s te verkrijgen. Doordat de tanden en kiezen altijd doorgroeien is het belangrijk dat er voldoende knaagmateriaal, zoals wilgenhout of knaagsticks, aanwezig is. Wees voorzichtig met het geven van knaagstenen (m.u.v. de knaagstenen zonder calcium) en likstenen. Teveel zout kan de nieren aantasten en teveel calcium kan blaasgruis veroorzaken. Er zijn groentekorfjes (hier kan ook kruidenhooi in) en voerballen verkrijgbaar om verveling tegen te gaan. Een stevige voerbak en drinkfles (hier blijft het water langer in schoon) mogen niet ontbreken. Het is bij sommige vachtsoorten noodzakelijk, maar de cavia’s vinden het ook heerlijk, om regelmatig geborsteld te worden. Vraag advies voor de juiste borstel aan onze deskundige medewerkers.

Voeding

De voeding van een cavia moet verrijkt zijn met vitamine C, zoals Care+, omdat de cavia dit zelf niet kan aanmaken. Bij jonge, zieke en zwangere dieren is het verstandig om extra vitamine C druppels over het voer te geven. Een volwassen cavia heeft ongeveer 20 mg. vitamine C per kilo lichaamsgewicht per dag nodig, jonge en drachtige dieren zelfs 40 mg. Een cavia moet naast zijn voeding altijd over voldoende hooi beschikken.

Vitamine C gehalte per 100 gram groente of fruit
 Winterwortel  5 mg.
 Witlof  5 mg.
 Appel  10 mg.
 Tomaat  20 mg.
 Sinaasappel  35 mg.
 Groene kool  45 mg.
 Andijvie  70 mg.
 Boerenkool  100 mg.
 Broccoli  110 mg.
 Spruitjes  150 mg.

Verzorging

Bij de dagelijkse verzorging hoort het verversen van het drinkwater en het nakijken van het voer. Het hok dient minimaal eenmaal per week verschoond te worden. Soms is het nodig om de gehele binneninrichting te reinigen. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, deze kunnen allergieën of vergiftigingen veroorzaken. Wees voorzichtig met deze producten en gebruik bij voorkeur een middel speciaal voor het reinigen van dierverblijven.

Ter voorkoming van wormen, luizen en mijt geven we de cavia één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek.

De taal van de cavia

Cavia’s staan bij veel mensen bekend om de geluiden die ze maken. Deze geluiden maken ze niet voor niets. Ze communiceren met elkaar op deze manier. Natuurlijk heeft de lichaamshouding ook veel met communiceren te maken.

 

Geluid Verklaring

Knorren/brommen Murmelen Piepen (binnendsmonds)

Tevredenheid, geriefelijkheid, onderling sociaal contact. Bijvoorbeeld op schoot zitten en geaaid worden.

Gillen: alarmkreet Piepen (met open bek) Kort luid schreeuwen

Pijn, angst, waarschuwing Jong die zich alleen voelt

Gillen Wiet wiet Piepen

Bedelen om voer, voorbehouden bij mensen, lang/luid/vrolijk/meerdere malen.

Kirren

Op gemak stellen, uiting naar jonge dieren toe.

Knorren (binnensmonds, ‘rrrrrrrrrrr’)

Waarschuwing, afkeer/hekel aan geluid/beweging.

Sissen Tanden klapperen Fluiten

Agressie, waarschuwing, tegenstander bedreigen. Hare op de rug gaan omhoog staan, vooral in de nek. Dit om te imponeren.

Knorren Ratelen (‘prprprprp’)

Geluiden die seksueel prikkelend zijn, zowel bij beertjes als zeugjes. Bij de rangorde tussen vrouwtjes zal de lager geplaatste zeug dit geluid als begroeting toepassen bij een hoge geplaatste zeug.


 

Lichaamstaal

Verklaring

 Neuscontact

 Geurcontact (Wie ben jij?)

 Opkomen met gestrekte poten

 Dreighouding

 Tanden laten zien

 Een zeugje die de toenadering van een beertje afwijst.

 Strekken/uitrekken

 Ontspannen

 Plots optrekken

 Opwinding

 Kop naar voren strekken

 Oplettendheid, alertheid

 

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.