Chinchilla's

 
Wetenschappelijke naam Chinchilla laniger
Herkomst bergen van Chili en Bolivia
Voedsel gras, kruiden en fruit
Gemiddelde leeftijd tot 30 jaar, in gevangenschap ca. 15 jaar
Gewicht 0,5 tot 1 kg
Grootte 35 cm. staart 15 cm.
Geslachtsrijp 4 tot 5 maanden
Draagtijd 111 dagen.
Nestgrootte 2 tot 3
Speenleeftijd 10 weken

 

Chinchilla's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar ze tot 5000 meter hoogte in de bergketens leven. De vacht van dit pelsdier werd in Europa bekend, nadat Spanje in de 16e eeuw Zuid-Amerika had veroverd. De vacht was door zijn zacht- en dichtheid erg geschikt voor het maken van bontjassen. Voor een jas waren wel honderd vellen nodig. Tegenwoordig worden chinchilla's steeds vaker als huisdier gehouden. Als u een chinchilla als huisdier wil houden, zijn er echter wel een aantal belangrijke aandachtspunten:
Chinchilla's hebben een eigenzinnig karakter en gaan vaak hun eigen weg. Ondanks dat ze er schattig uitzien en een hele zachte vacht hebben, zijn het geen knuffeldieren. Ze laten zich wel oppakken, aaien of krabben.

Chinchilla's zijn avond- en nachtdieren, dat wil zeggen dat ze overdag veel rusten en tegen de avond actief worden.

Als u besluit een chinchilla te houden, kunt u er beter twee of meerdere nemen. Chinchilla's zijn namelijk koloniedieren en kunnen wel eens gedragsstoornissen ontwikkelen als ze alleen worden gehouden of te weinig persoonlijke aandacht krijgen.

Huisvesting

Een chinchilla is een erg bewegelijk dier dat ook graag springt. Als u hem op de juiste manier wilt houden en verzorgen, is het noodzakelijk om een grote kooi voor hem te hebben. De juiste plaats voor de kooi is een ruimte waar het rustig, droog en niet te warm is. De meest geschikte kooi is een metalen binnenvolière die u zelf nog kunt verfraaien met diverse etages. Hiervoor zijn wilgentakken (die tevens als knaagmateriaal dienen), plankjes en speciale klimtouwen en buizen geschikt. Op de bovenste zitplank hoort een gesloten slaaphuisje met een insluipgat thuis. Chinchilla's kunnen niet zonder slaaphuisje want daar vinden ze overdag hun noodzakelijke rust. Wat ook tot de vaste inrichting van de kooi hoort, is het chinchillabad met speciaal chinchilla badzand. Chinchilla's nemen regelmatig een stofbad om hun pels schoon en vetvrij te houden. En zo houden ze parasieten op een afstand. Omdat chinchilla's erg gevoelig zijn voor schimmels kunt u het beste wekelijks een schepje fungi-stop door het badzand doen. Verder hangt er in de kooi een drinkfles (dit blijft schoner dan een bakje) en staat er een knaag bestendig voerbakje. Als bodembedekker kunt u het beste katoenbedding gebruiken. Met katoenbedding heeft u gegarandeerd een schoon en stankvrij hok. Ook is deze bodembedekker zacht, comfortabel en milieuvriendelijk.

Verzorging

Bij de dagelijkse verzorging hoort het verversen van het drinkwater en het nakijken van het voer. Het badzand moet ook elke dag gezeefd worden om vuil te verwijderen. Het hok dient minimaal eenmaal per week verschoond te worden. Als het nodig is, moet de gehele inrichting gereinigd worden. Omdat in de meeste schoonmaakmiddelen chemicaliën zitten, is het beter deze niet te gebruiken. Wij verkopen reinigingsmiddelen die speciaal voor het reinigen van huisdierverblijven vervaardigd zijn. Zo voorkomt u vergiftigingen en/of allergieën. Vanwege zijn dichte vacht is het aan de chinchilla moeilijk te zien of hij te dik of te dun is. Daarom moet dit bij zijn dagelijkse aandacht even gecontroleerd worden. U kunt dit gemakkelijk voelen als u langs de borstkas en rug aait.

Ter voorkoming van wormen, luizen en mijt geven we de chinchilla één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek.

Voeding

De darmen van de chinchilla zijn afgestemd op het sobere voedsel dat in het oorspronkelijke leefgebied aanwezig is. Dit voedsel bevat veel onverteerbare bestanddelen. Alleen als de chinchilla voldoende ballaststoffen krijgt, kan het dier gezond blijven.  De voeding bestaat uit: XtraVital Care+ chinchilla, hooi en water. Het beste is om 's avonds te voeren, omdat het beestje dan pas actief wordt. Kijk uit met lekkernijen, ze zijn er dol op maar de kans dat u ze dood voert is niet gering. Als u hem toch wilt verwennen, geef hem dan lucerne brokjes, tarwe aren, chinchilla crackers of verschillende soorten kruidenhooi.

De taal van de chinchilla

Om gevoelens te kunnen uitdrukken, maakt de chinchilla gebruik van verschillende geuren, geluiden en lichaamstaal. Onderaan de buik van de chinchilla zit een geurklier waarmee de chinchilla zijn geur afscheidt. Door deze geur kunnen chinchilla’s elkaar herkennen, of juist niet. Als soortgenoten een paar dagen uit elkaar gehaald zijn, zullen ze elkaar niet meer herkennen.

Geluid

Verklaring

Hele zachte geluidjes

Contact geluid, vooral jonge chinchilla’s maken dit geluid

Schril piepgeluid

Angst of pijn

Krassend geluid

Boos

Hard, schril fluitgeluid

Waarschuwingskreet

Zacht gebrom

Lokgeluid

Soort hikgeluid

Paarkreet, voor of na het paren.

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.