Gebitsproblemen bij konijnen en cavia's

In de natuur eten konijnen voornamelijk gras. Dit verse gras stimuleert de dieren om dagelijks een paar uur te kauwen. Al kauwend slijten de tanden en kiezen. Dit is van levensbelang, want het verkleint de kans op een abnormaal gebit.

Slijten en groeien

Het eten wordt afgesneden en verkleind met de snijtanden, zodat de kiezen het kunnen vermalen. De kiezelzuren en andere mineraaldeeltjes uit het gras, maken langdurig kauwen noodzakelijk. Het gebit slijt flink af, maar dit wordt gecompenseerd door de snelle groei van het gebit. Doordat de tanden en kiezen van konijnen en cavia’s blijven groeien, kunnen ze ook blijven kauwen. Eten ze te weinig slijtage veroorzakend voedsel (hooi), dan begint het gebit al binnen enkele dagen te veranderen. Worden wilde konijnen gevangen en op een gemengd voer gezet, dan zijn de kiezen binnen twee weken duidelijk langer geworden. Normaal komen in rust de kiezen niet op elkaar. Gebeurt dat wel, dan beginnen de problemen.

Gebitsproblemen

Het meest voorkomende probleem zijn de abnormaal gevormde tanden en/of kiezen. Ze zijn te lang uitgegroeid, met haken richting wang of tong. Soms vormen ze een brug over de tong heen, waardoor eten niet meer mogelijk is. De gevolgen hiervan zijn: wonden in de tong of wang, uitrekking van de kauwspieren of gewrichtskapsels, vermagering (doordat ze niet kunnen eten) en “algemeen ziek zijn”. Een ander probleem is het op elkaar drukken van tanden en kiezen. Daardoor groeien de wortels de kaak in of dwars erdoor. De gevolgen hiervan zijn: pijn (kwijlen), abces (zwelling van het gezicht), dichtdrukken van het traankanaal (ooguitvloeiing) en ook “algemeen ziek zijn”. De oorzaak van al deze gebitsproblemen is meestal verkeerde voeding, dat wil zeggen te veel calorieën (te kort kauwen), te zacht eten (te weinig kauwen), zaden, graan en pellets (te weinig slijtend kauwen). Naast voeding kunnen andere oorzaken zijn: ontwikkelingsproblemen, erfelijkheid, stofwisselingsstoornis, tumor, toxinen of trauma.

Therapie

Snijtanden en de kiezen inkorten

De tanden en kiezen worden ingekort tot de normale lengte en richting is verkregen. De kiezen worden onder algehele verdoving gefreesd en de snijtanden worden geslepen tot de normale bijtelvorm. Dit moet na enkele weken soms worden herhaald, afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Na behandeling is het soms nodig het dier te voeren met fijngeknipt hooi en/of bijvoeding, tot het dier weer zelf gaat eten. De pijnlijk uitgerekte kauwspieren herstellen na enkele dagen. Pijnstillers kunnen hierbij helpen.

Voeding verbeteren

Door de juiste voeding te geven, zoals Care+, kan het konijn zijn gebit onderhouden. De brokjes van care+ zijn knapperig en hard en op deze manier bij aan het natuurlijke slijtageproces van het gebit. Ondanks dat Care+ een heel hoog ruwe vezel gehalte heeft, adviseren wij om naast de brokjes ook voldoende hooi te geven. Hooi is erg belangrijk voor de slijtage van de kiezen en het voorkomt probleemgedrag door verveling. We kunnen voor de variatie verschillende smaken kruidenhooi met elkaar afwisselen.

Beter voorkomen

De vooruitzichten op beterschap is goed bij behandeling van beginnende afwijkingen. Hoe ouder en erger de problemen zijn, hoe groter de wortelafwijkingen in de kaak en hoe vaker de behandeling moet worden herhaald en hoe ingrijpender de therapie zal zijn. Dus: voorkomen is beter dan genezen

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.