Konijnen

 
Wetenschappelijke naam Oryctolagus cuniculus
Herkomst Spanje
Voedsel planten
Gemiddelde leeftijd afhankelijk van soort
Grootte divers
Geslachtsrijp 4 maanden
Draagtijd 28 tot 33 dagen
Aantal jongen 2 tot 12
Speenleeftijd 6 weken 

 

Konijnen worden al meer dan 2000 jaar door mensen gehouden. Eerst werden ze alleen gefokt voor hun vacht en vlees, maar vanaf de 19e eeuw worden ze als huisdier gehouden. Konijnen vallen onder de familie van de haasachtigen (leporidae), en niet tot de knaagdieren omdat ze in meerdere opzichten van deze groep verschillen. Zo hebben konijnen achter de snijtanden nog twee stifttanden.
 

Er zijn heel veel verschillende soorten konijnen die we kunnen onderverdelen in reuzenrassen, grote rassen, middelgrote, kleine rassen en dwergrassen. Wij verkopen dwergrassen zoals de Nederlandse hangoordwerg en de kleurdwerg. Beide rassen zijn heel goed tam te krijgen, maar de hangoordwerg is van nature iets vriendelijker. Naast de ‘echte’ dwergrassen hebben we ook de voskonijntjes die iets groter worden. De voskonijntjes onderscheiden zich vaak doordat ze wat langer haar krijgen in de kraag en de broek.

 

Huisvesting

In de natuur leven konijnen in holen. Zodra er gevaar dreigt, gaat ieder konijn naar zijn eigen hol welke overigens wel in verbinding staan met elkaar. Zodra een vreemd konijn in een verkeerd hol vlucht, kan er een heftige ruzie ontstaan. Het is daarom beter om maar één konijn in een hok te houden. Zijn hok is inmiddels zijn hol. Soms worden twee konijnen in één hok gehouden. Voorwaarde is wel dat beide konijnen gesteriliseerd of gecastreerd moeten zijn, en het hok zeer ruim. Omdat een konijn in de natuur ook niet de hele dag in zijn hol zit zou het prettig zijn als het konijn dagelijks even los mag lopen (let wel goed op dat hij niet aan snoeren of draden kan gaan knagen).

Een konijn kan zowel binnen als buiten worden gehouden. Als u een konijn besluit binnen te houden, betekent dit ook echt binnen en niet even buiten los en dan weer binnen. Natuurlijk geldt dit ook andersom, omdat het konijn anders door de temperatuurverschillen ziek kan worden. Als het konijn binnen staat, zijn er een aantal belangrijke factoren waar we op moeten letten met betrekking tot de plaats. Zo mogen we de kooi nooit op de tocht (let op deuren en ramen), bij het raam, bij de verwarming of in de volle zon zetten. Konijnen hebben een heel scherp gehoor; zet het hok dus niet te dicht bij de radio of televisie. Konijnen kunnen heel goed tegen kou, dus ze kunnen het hele jaar buiten staan. Als u uw konijn een buitenhok geeft, moet deze iets boven de grond staan en een afgesloten nachthok hebben (al onze hokken voldoen hieraan). Een ren is dus niet geschikt om een konijn permanent in te houden, maar wel om hem bijvoorbeeld lekker te laten grazen op het gras. De opening van het hok moet naar het zuidoosten staan, en bij extreme kou worden afgedekt met een wollen deken.

Benodigdheden

Naast een goed hok heeft het konijn nog een aantal benodigdheden nodig om goed verzorgd te kunnen worden. Laten we beginnen met een knaagbestendig voerbakje en een waterfles (een waterbakje vervuilen ze snel). Omdat het konijn van nature vrij zindelijk is, wordt er vaak een konijnentoilet in het hok geplaatst. Deze wordt dan gevuld met speciale strokorrels of kattenbakkorrels op plantaardige- of houtbasis. Hier kan een konijn zonder gevaar van eten; andere gritsoorten kunnen schade aanbrengen. Het konijnentoilet wordt om de dag geleegd, zodat het hok schoner en droger blijft. Als bodembedekking wordt, indien het een buitenhok betreft, vaak stro gebruikt. Stro geeft met name in de winter meer warmte voor het konijn. Wanneer het een binnenverblijf betreft wordt er vaak gekozen  voor een stofvrije bodembedekking zoals katoenbedding. Met katoenbedding heeft u gegarandeerd een schoon en stankvrij hok. Ook is deze bodembedekker zacht, comfortabel en milieuvriendelijk.
Omdat de tanden voortdurend groeien en afgesleten moeten worden, moet er voldoende knaagmateriaal in de kooi aanwezig zijn. Dit kunnen wilgenhout of speciale knaaghoutjes zijn. Wees voorzichtig met het geven van zout- en knaagstenen. Een teveel aan zout kan de nieren aantasten en knaagstenen kunnen blaasgruis veroorzaken. Konijnen zijn ook gek op speeltjes en vooral balletjes. Er zijn activity ballen voor konijnen waar ze spelenderwijs eten of snoepjes uit krijgen. Ook zijn er groentekorfjes die gevuld kunnen worden met kruidenhooi of bijvoorbeeld grove stukken winterwortel zodat het konijn echt moeite moet doen om aan zijn lekkers te komen. Natuurlijk zijn er nog meer speeltjes om probleemgedrag te voorkomen. Kinderen vinden het heel leuk om hun konijn uit te laten en konijnen vinden het leuk om nieuwe indrukken op te doen. We kunnen het konijn uitlaten met een konijnentuigje.
Het is belangrijk om het konijn, zeker in de ruiperiode, regelmatig te borstelen. Borstelen versterkt de band tussen mens en konijn, geeft controle op wondjes en parasieten en verwijdert dode, losse haren.

Voeding

Konijnen zijn echte planteneters die de hele dag door eten. Het maagdarmkanaal moet constant gevuld zijn: stagneert de voedselstroom dan heeft een konijn een verhoogde kans op diarree en allerlei andere kwalen. Daarnaast heeft hij een extra hoog gehalte aan ruwe celstof nodig om zijn spijsvertering te stimuleren en alle voedingsstoffen optimaal op te kunnen nemen. Het is dus heel erg belangrijk dat konijnen onbeperkt hooi kunnen eten. Is het konijn een lastige hooi-eter, probeer dan eens kruidenhooi. Een goed compleet voer, bijvoorbeeld XtraVital Care+ konijn, bevat veel verschillende ingrediënten, natuurlijke grondstoffen én vitamines in de juiste verhouding om uw konijn glanzend en gezond te houden.
Jonge konijntjes zijn heel erg gevoelig voor allerlei aandoeningen en stress. Hooi mogen ze onbeperkt.
Het voeren van gewassen groente mag vanaf een leeftijd van een half jaar. Let er wel op dat u dit met mate voert, want anders kan er trommelzucht (gasophoping in de maag) veroorzaakt worden. U kunt het beste geen sla of koolsoorten voeren.

Verzorging

Naast de dagelijkse verzorging zoals het voeren, los laten lopen, borstelen en toilet schoon maken zijn er een aantal aandachtspunten van de verzorging waar we niet zo snel aan zullen denken. Zo is het belangrijk dat het konijn 2 keer per jaar bij de dierenarts wordt geënt en dat het konijn wordt ontwormd. Voor ontworming zijn pipetjes die 1 keer per kwartaal gegeven worden in de nek en die tevens mijten en luizen bestrijden (Beaphar Anti-Parasiet 150 knaagdier).

Konijnentaal

Konijnen hebben hun eigen taal om met elkaar en met ons te communiceren. Ze gebruiken vooral lichaamstaal om hun emoties duidelijk te maken, maar ook geurtjes en geluiden.

Lichaamstaal

Verklaring

Languit liggen

Konijn voelt zich op zijn gemak

Springen, rennen met snelle bochten

Konijn heeft het naar zijn zin

Achter voeten aanrennen

Konijn wilt spelen

Rechtop staan

Omgeving bekijken, alert

Stampen met achterpoten

Gevaar

Grommen, krabben en naar voren schieten

Angst

Zachtjes tandenknarsen

Konijn voelt zich prettig

 

 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.