Algen

Het aquarium hoort een pronkstuk te zijn in onze huiskamer. Niets is vervelender dan een bak vol met alg dat keer op keer weer terug komt.

Er zijn veel verschillende soorten algen met ieder hun eigen bestrijdingsmethode. Over het algemeen kunnen we zeggen dat we bij een algenprobleem minder moeten voeren en meer (m.n. snelgroeiende) waterplanten in het aquarium moeten plaatsen. Bacteriën die in het water aanwezig zijn breken afvalstoffen (restjes voer, afgestorven bladeren etc.) af via ammonium (NH4) en nitriet (NO2) om tot nitraat (NO3). Dit nitraat is voeding voor de planten. Zijn er te weinig planten in het aquarium dan gaan de algen zich ermee voeden. Het logische gevolg is dat de algen tot overlast gaan zorgen. Natuurlijk spelen de factoren licht en zuurstof ook een rol bij de alg ontwikkeling. Direct zonlicht in de bak zorgt er niet voor dat de alg ontstaat maar bevorderd wel de groei ervan.

Baardalg

Zijn korte bruinzwarte haren, zeer vastzittend. Komt veel voor op Javavaren. Tegenmaatregel: Sterk aangetaste bladeren afsnijden, water zuurder maken met biologische turfextracten zoals Negrocell of Torogran.

Penseelalg

Lijkt op baardalg maar zijn langere haren, deels vrijzwevend, deels op stenen of planten. Tegenmaatregel: Kiezel- en vrij zwevende algen opzuigen. Algeneters in de bak zoals Black Molly’s, guppy’s of platy’s.

Kiezelalgen

Zijn zwartgroene puntjes op de bovenkant van het blad, vaak bij Anubias en Echinodorus soorten, meest op oude bladeren. Tegenmaatregel: Aangetaste bladeren niet verwijderen maar algeneters inzetten zoals de Ancistrus.

Bruine algen

Dit is een licht bruinachtige aanslag op de bladeren, stenen of wanden. Tegenmaatregel: Kiezel- en vrij zwevende algen opzuigen. Algeneters in de bak zoals Black Molly’s, guppy’s of platy’s.

Draadalgen

Deze groene draden omspinnen eerst de bladstengel en daarna de rest. Draadalg komt voor in een aquarium met gezond water maar waar teveel voeding in zit. Tegenmaatregel: IJzerbemesting geven en snel groeiende planten inzetten zoals bijvoorbeeld waterpest. Minder voeren en algeneters inzetten zoals Black Molly’s. Mochten deze tegenmaatregelen niet afdoende zijn dan kunt u een algenkuur, Protalon 707, toedienen. Dit middel is onschadelijk voor de vissen en planten.

Volvox algen

Deze alg geeft het water een matgroene kleur. Tegenmaatregel: Veel minder voeren en meer planten. Geen water verversen, eventueel een UV-lamp plaatsen. Als begeleidende maatregel wordt een oxidator geplaatst.

Blauwalg

Deze blauwzwarte tot donkergroene alg is gemakkelijk weg te strijken. De alg ruikt naar salmiak. Tegenmaatregel: Blauwalg is geen alg maar een Cyano-bacterie die ontstaat in een verstoort evenwicht van de stikstof kringloop. Meestal is te veel vervuiling de hoofdoorzaak. Deel van het water verversen en Cyanocell van HS toedienen. IJzerbemesting geven en zorgen dat de temperatuur niet boven de 24 graden komt.

Fluweelalg

Fluweelachtig, bruinzwart laagje aan de bovenkant van de bladeren dat zich er niet af laat strijken. Tegenmaatregel: Algeneters inzetten zoals guppy’s, Black Molly’s, platy’s en de Ancistrus.

Slijmalg

Slijmachtige, lichtgroene aanslag in het hele aquarium. Tegenmaatregel: Water verversen en snel groeiende waterplanten inzetten zoals waterpest. Mochten deze tegenmaatregelen niet afdoende zijn dan kunt u een algenkuur, Protalon 707, toedienen. Dit middel is onschadelijk voor de vissen en planten.

Als we algeneters in het aquarium zetten kunnen we ze beter de eerste acht dagen niet voeren. Als voeding krijgen ze tabletten met een hoog plantaardig gehalte.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.