Goudvissen

 
Volgens oude Chinese bronnen werd de goudvis ontdekt rond 300 na Chr. Het is een kweekproduct van een karperachtige die nauw verwant is aan de ook in Nederland voorkomende kroeskarper. Door zorgvuldig kruisen en kweken ontstonden er vele nieuwe varianten. Onder gunstige omstandigheden kunnen goudvissen ongeveer 35 jaar oud worden

.

Huisvesting

Het belangrijkste aandachtspunt voor de huisvesting van de goudvis is de grootte van zijn verblijf. Er worden helaas te veel vissen in te weinig liter water gehouden. U moet er rekening mee houden dat een kleine goudvis al minimaal 2,5 liter water nodig heeft. Dit is met name van belang voor het zuurstof wat de vis uit het water moet halen. Goudvissen hebben geen longen zoals wij, maar halen via hun kieuwen zuurstof uit het water. Via de opening van de vissenkom wordt er vanaf het wateroppervlak zuurstof uit de lucht gehaald. Als deze oppervlakte te klein is (zoals bij een hoge vaas) dan krijgt de vis zuurstofgebrek. Dit moeten we natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat we een grote vissenkom, of nog beter, een aquarium kiezen. Zorg er altijd voor dat de kom of aquarium op een volledig vlakke kast, tafel e.d staat. Er komt ongemerkt heel wat gewicht in de kom en door de druk op een ongelijk oppervlakte, zou het glas kunnen barsten. Tip: zet uw vissenkom op een stukje dempend materiaal, bijvoorbeeld vilt. Dit voorkomt het spontaan barsten van de vissenkom. Het is beter de kom niet in direct zonlicht te zetten. Het zonlicht bevordert de algengroei en kan de temperatuur van het water te hoog laten oplopen, zodat er te weinig zuurstof in het water overblijft.

Benodigdheden

Nu we de huisvesting hebben, moet deze natuurlijk ingericht worden. Om te beginnen gaat op de bodem wat grind. Dit doen we niet alleen omdat we het mooi vinden, maar de vis voelt zich er ook prettig door. De natuurlijke vijanden van de vis komen met name van bovenaf (reigers bijvoorbeeld) en door het grind voelt de vis zich wat veiliger. Zowel het grind als de kom/aquarium moeten we van tevoren goed spoelen. Als we de kom gevuld hebben met water (per liter koud water een kopje warm), zetten we er een plantje in. Plantjes zijn voor de goudvis onmisbaar voor zowel zuurstof en voedsel als voor de beschutting. De plantjes moeten regelmatig worden ververst. In een aquarium kunnen we een filter of luchtpomp plaatsen voor een betere zuurstofverdeling en het voorkomen van onnodige concentraties giftige stoffen. In een kom is dit niet mogelijk en zal er ook teveel stroming ontstaan. Daardoor adviseren wij om in de kom een zuurstofschelp en een mini oxidator te plaatsen. De zuurstofschelp absorbeert de afvalstoffen en de oxidator geeft direct zuurstof in het water. Om de slijmlaag van de vis te beschermen, wordt er bij de opstart en iedere verversbeurt van het water procel G toegediend. Dit zorgt voor ontharding van het leidingwater, voorkomt huisinfecties, beschermt de kieuwen en maakt eventueel aanwezige metalen in het water onschadelijk. Een schepnetje is nodig om de vis zonder te beschadigen, te kunnen vangen als we de kom gaan schoonmaken.

Voeding

De goudvis heeft maar heel weinig voedsel nodig. De goudvis zelf kan blijven eten, maar het water wordt vaak te snel vervuild. Het overschot aan voedsel en hoeveelheid ontlasting gaan rotten op de bodem en bij dit verbrandingsproces wordt zuurstof uit het water ontnomen. Het logische gevolg is dat de vis sterft aan zuurstofgebrek. Geef de vis daarom dus nooit meer dan 3 korrels of vlokjes voer om de dag.
De sluierstaarten moeten korrels eten die direct zinken. Als deze vissen drijvend voedsel krijgen, hapt de vis bij z’n voedsel lucht mee. Dit kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Verzorging

Eénmaal per week moeten we een deel van het water verversen. Het beste is om een dag van tevoren een schone emmer met vers water klaar te zetten, zodat dit water dezelfde temperatuur krijgt als het water in de kom. Het water mag nooit meer dan 30 tot 50 procent ververst worden, want anders gaat de samenstelling van het water te veel verschillen. Mocht u ondanks een juiste plaats en juiste verzorging toch last krijgen van groene alg, dan kunt u een zakje Cleanwater in het filter of onder het grind plaatsen. Natuurlijk kunt u dit ook ter voorkoming gebruiken. 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.