Het aquarium

Het tropisch aquarium is een schitterend beplant aquaria met een assortiment kleine tropische vissen. Wij Nederlanders staan wereldwijd bekend om deze aquaria en in het buitenland wordt een tropisch aquarium dan ook vaak een Hollands aquarium genoemd. Een goed beplant aquarium met goed biologisch evenwicht is een onderwater-wereld op zich. Er zijn ook koud water aquariums, met prachtige sluierstaarten, goudvissen en zelfs kooikarpers. Natuurlijk zijn er ook nog steeds de goudviskommen (deze moet wel zeer ruim zijn) en de kleine plastic bakjes voor in de huiskamer, slaapkamer of op kantoor. Overal brengen deze visjes de natuur in huis.

Het soort aquarium dat u kiest, hangt geheel af van het soort vissen dat u wilt gaan houden, maar ook van de ruimte die u voor het aquarium heeft. Het aquarium moet behalve in uw interieur ook bij uw budget passen. Er zijn veel soorten, maten en kleuren aquariumbakken met eventueel daarbij een passend meubel. Helaas laat de ruimte in onze winkels het niet toe om al deze prachtige bakken te showen. Wij kunnen wel veel aquariumbakken bestellen. Vraag aan onze deskundige medewerkers wat de mogelijkheden zijn of surf even naar onze site: www.diertotaalutopia.nl.

Inrichting tropisch aquarium

De plaats waar u het  aquarium wil neerzetten, is erg belangrijk. De bak moet uiteraard erg stabiel staan (liefst op een speciaal meubel), waterpas, niet in direct zonlicht en niet bij een looproute.

Schoonmaken
Maak het aquarium eerst goed schoon met alleen lauw water en een echt schone emmer en vaatdoek, gebruik nooit geen schoonmaakmiddelen. Spoel het aquarium goed na met leidingwater.

Achterwand
Het is mooier en prettiger voor de vissen om de achterwand te bekleden. Dit kan bijvoorbeeld met fotopapier dat u aan de buitenkant bevestigt, maar ook met speciale integraal achterwanden. Deze zijn sterk, gemakkelijk schoon te maken en geven een heel natuurlijke uitstraling van de bak. De integraal achterwanden lijmt u met speciale siliconenkit vast en dit moet 24 uur uitharden voordat u de bak met water vult.

Aquariumbodem
De bodem bestaat uit drie lagen: voedingsbodem, poreuze steentjes en een laag grind. We laten de bodem naar achter toe iets oplopen voor een mooi diepte effect. Vraag aan onze deskundige medewerkers hoe u de bodem het beste kunt plaatsen.

Verlichting
Verlichting is onmisbaar voor uw aquarium. Gebruik geen gewone TL buizen boven uw aquarium, want planten en vissen hebben licht uit een speciaal spectrum nodig. Dit is nodig voor een optimale plantengroei en het zorgt ervoor dat de kleuren van de vissen beter tot uiting komen. De verlichting staat gemiddeld 14 uur per dag aan. Het rendement van de verlichting kan met 100% worden verhoogd wanneer u een reflector op de TL plaatst. Na een jaar verliest de lamp zijn sterkte en moet hij worden vervangen. Een belemmering van de plantengroei kan anders het gevolg zijn.

Verwarming
Tropische vissen hebben een constante temperatuur nodig, temperatuurschommelingen kunnen de vissen ziek maken. De juiste temperatuur van het tropisch aquarium hangt geheel af van het soort vissen dat u heeft, normaal is het 23 graden. Controleer de temperatuur iedere dag met een thermometer die u in een andere hoek hangt dan de verwarming.

Filter
Het aquarium heeft een goede filter nodig. De meeste bakken zijn standaard al voorzien van een filter. Soms is het nodig om een extra filter erbij te plaatsen. Over de juiste filter die bij uw aquarium past, kunnen onze deskundige medewerkers u uitgebreid informeren.

Waterkwaliteit
Het water in het aquarium is de leefomgeving van uw vissen, daarom moet het van perfecte kwaliteit en juiste samenstelling zijn. De basis van het aquariumwater is vers leidingwater. Test het water in uw nieuwe aquarium uitgebreid, of laat dit door onze deskundige medewerkers doen, en corrigeer de waarden indien dit nodig is. Het water wordt eerst wekelijks getest en als het aquarium in evenwicht is, maandelijks.

Maak leidingwater geschikt voor uw vissen met een watervoorbereider, zoals Procell, dit bindt chloor en zware metalen. Bacto-Z bacterie cultuur zorgt voor het snel opstarten en herstelt het biologisch evenwicht van nieuwe en bestaande aquaria.

Als u het water in het aquarium ververst of aanvult, zorg dan dat u het water een halve dag van te voren klaarzet. Tevens controleert u de temperatuur van het water met een thermometer. Vergeet niet het verse water te behandelen met Procell en Bacto-Z.

Aquariumplanten

Planten zijn onmisbare schakel voor het biologische evenwicht in het aquarium. Een tropisch aquarium bestaat uit een goed gevulde bak met planten met hier en daar een visje. Er zijn wel 150 soorten planten. Spoel na aankoop de aquariumplanten altijd af met schoon leidingwater (niet ijskoud) en plant ze zo snel mogelijk in het aquarium. Met planten kunt u een mooie dieptewerking creëren door middel van een straatje. Er zijn ook soorten die het beste op hout of steen groeien, dit geeft een heel natuurlijk effect.

Tropische vissen

Het beste laat u uw nieuwe aquarium, na beplanting, twee weken draaien met alleen een stelletje of een klein schooltje vissen.  Daarna is het heel belangrijk dat u geleidelijk nieuwe vissen in uw aquarium plaatst. Let bij  de behuizing van uw aquarium erop dat u zowel de beneden-, midden-, als bovenlaag bevolkt. Niet alle vissen kunnen zonder problemen bijelkaar worden gehouden, wij adviseren u daar graag bij. 

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.