De meest voorkomende visziekten

Witte-stipziekte

De vis is bedekt met witte puntjes die in grootte variëren van 0,1 tot 1 mm. De vis heeft vaak geen eetlust, trekt met zijn vinnen en zwemt schommelend.

Oorzaak: De witte stip wordt veroorzaakt door de eencellige van de soort Ichthyophtirius multifiliis. Vaak ontstaat deze ziekte als de vis door slechte waterkwaliteit of door wisselende omstandigheden gestresst of verzwakt raakt. Deze wisselende omstandigheden kunnen snelle temperatuurschommelingen , het transport van vissen of water verversen zijn.

Behandeling: Zo snel mogelijk met geschikte medicijnen behandelen (Ichtocell). Alle absorberende filtermaterialen, zoals kool of zeoliet uit het filter halen.
De parasiet zit tussen de opper- en onderhuid. De huid erboven is afgestorven en is wit van kleur. Vandaar de benaming witte stip. De vissen schuren heel vaak langs decoratie om de parasiet kwijt te raken en daardoor kunnen wondjes ontstaan. We zien na witte stip dan ook heel vaak schimmel op de aangetaste plekken ontstaan. Dit moet weer behandeld worden met een schimmel middel (Fungicell).

Schimmelziekte

De vis heeft watachtige schimmelige aanslag. Deze aanslag kan door besmetting met algen groen, zwart of zelfs rood kleuren.

Oorzaken: Beschadiging van de slijmlaag en als gevolg daarvan ontbinding van de slijmlaag.

Behandeling: Zo snel mogelijk met geschikte medicijnen behandelen (Fungicell). Alle absorberende filtermaterialen, zoals kool en zeoliet uit het filter halen.
Ter ondersteuning het zuurstof gehalte verhogen en een deel van het water verversen. Extra vitaminen geven en na behandeling het filter reinigen.

Buikwaterzucht

De vis wordt steeds dikker en dreigt uit elkaar te barsten. De schubben staan overeind waardoor dit ook wel de dennenappelziekte wordt genoemd. Soms puilen de ogen ook uit.

Oorzaken: Wordt in het algemeen veroorzaakt door slecht werkende nieren, te veel of verkeerde voeding. Deze ziekte kan ook veroorzaakt worden door bacteriën.

Behandeling: De behandeling is moeilijk. Medicijnen geven (Fungicell) en de temperatuur en het zuurstof gehalte verhogen.

Vinrot

De uiteinden van de vinnen zijn weggerot. De huid is op diverse plaatsen aangetast en de kleuren verbleken.

Oorzaken: Kan door verschillende bacteriën komen maar ook door zuurstofgebrek of beschadiging tijdens het vervoer.

Behandeling: Zuurstofgehalte verhogen en behandelen met medicijnen (Fungicell). Alle absorberende filtermaterialen, zoals kool en zeoliet uit het filter halen.

Neonziekte

De kleuren verbleken als een gordel vanaf het midden van het lichaam. De ingekapselde sporendiertjes zijn als een witte vlek achter in het lichaam zichtbaar.

Oorzaken: Deze ziekte wordt veroorzaakt door de verwekker Plistophora.

Behandeling: Zeer moeilijk, zelden resultaat.

Peperstip

De vis is bedekt met griesmeelachtige stipjes. Ze zijn het beste te zien als we in de lengterichting langs de vis kijken. Vooral de achterkant van de schubben zit vol.

Oorzaken: Deze ziekte wordt veroorzaakt door de verwekker Oodinium Pillularis.

Behandeling: Met geschikte medicijnen behandelen (Fungicell).

Vergiftiging door chemicaliën

De kleur van de vis verbleekt, de vis ademt moeilijk aan de oppervlakte en zwemt onbeheerst (tuimelen, draaien, tegen wanden stoten).

Oorzaken: Dit kan door verschillende oorzaken komen. De meest voorkomende zijn; rest reinigingsmiddel in de aquariumemmer, overbemesting, haarspray of plantenbeschermingsmiddelen te dicht bij het aquarium gebruikt, of water uit ontzoutingsinstallatie om buizen te ontkalken.

Behandelen: Bijna geheel water verversen en aan nieuw water wel bacteriën (Bacto-Z) en slijmhuidbescherming (Procell) toedienen. Niet voeren en controleren of het filter wel genoeg doorstroomt. Vissen nauwkeurig observeren; omdat de afweer nu verzwakt is kunnen er heel gemakkelijk andere ziekten optreden.

Vergiftiging door ongunstige waterwaarden

De vissen verbleken langzaam van kleuren, vertonen rustig gedrag en gaan schuin of op de zij liggen. De vissen krijgen huidtroebeling aan de ogen, krijgen soms uitpuilende ogen en gaan sneller ademhalen.

Oorzaken: Ongunstige waterwaarden doordat er te snel te veel vissen in een opstartend aquarium zijn geplaatst of doordat er een te grootte schoonmaak is gehouden. We verstoren dan te veel het biologische evenwicht waardoor er een vergiftiging optreedt.

Behandeling: 1/3 van het water verversen en bacterie cultuur toedienen. Eventueel extra zuurstof toedienen. Geen nieuwe vissen in het aquarium plaatsen maar wel zorgen voor voldoende waterplanten die snel groeien.

Wormen

De volwassen wormen hangen als een trosje uit de anus en zijn bruin tot roodbruin van kleur. De vissen zijn vaak aan het vermageren. Bij kieuwwormen zien we vaak een versnelde ademhaling en schuurwondjes aan de kop. De vissen houden sms een kieuwdeksel dicht en er kunnen kleurloze draadachtige wormen uit de kieuwen hangen.

Oorzaken: Worminfecties kunnen ontstaan door te voeren met besmet levend voedsel, het inbrengen van slakken en bij nieuwe besmette dieren.

Behandeling: Behandelen met Camacell.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.