Grasparkieten

 
 
Wetenschappelijke naam Melopstittacus undulatus
Herkomst Centraal Australië
Huisvesting Groepen, paarsgewijs of alleen. Volière of binnenkooi.
Voedsel Zaden en groenvoer
Grootte 18 cm.
Broedtijd 18 dagen
Aantal jongen tot 7 á 8
Uitvlieg leeftijd ongeveer 5 weken, de jongen komen steeds 2 dagen na elkaar uit

Huisvesting

Als u de grasparkiet tam wil maken, wordt hij meestal alleen gehouden. Heeft u hier onvoldoende tijd voor, dan is het raadzaam om een stelletje te houden. Uiteraard moet de kooi dan wat ruimer zijn. Een parkiet ontspant zich door zijn vleugels en staart te strekken. Ze mogen op deze manier natuurlijk niet hun vederpak beschadigen, dus is een ruime kooi een vereiste. Hoe ruim de kooi ook is: het blijft voor de gezondheid van de vogel goed om af en toe ook los te vliegen. Let er wel op dat de grasparkiet niet tegen het raam opvliegt door bijvoorbeeld de vitrage dicht te doen. De kooi moet voorzien zijn van stevige water- en voerbakken en een paar stevige stokken. Wij adviseren om naast de standaard stokken ook nog een speciale stok voor het slijten van de nagels te bevestigen. Deze stok is wat afwijkend van diameter waardoor de pootjes van de vogel soepel blijven. Omdat de pootjes de stok niet kunnen omspannen, slijten de nagels. Deze stok is tevens van wat ruwer materiaal zodat de pootjes een soort voetmassage krijgen. De plaats van de kooi is erg belangrijk. Als de vogel te dicht bij het raam of de verwarming staat, kan hij door de temperatuurschommelingen in de zogenaamde ‘huiskamerrui’ blijven. Tocht door o.a. openstaande deuren of ramen is vanzelfsprekend ook niet goed.

Benodigdheden

Op de bodem van de kooi adviseren wij een stofvrije, goed absorberende bodembedekking, zoals Corbo (maïskorrels) of beukenhoutsnippers. Omdat parkieten erg ondernemend zijn, is het raadzaam om verschillende speeltjes en knaaghoutjes op te hangen. Hier kunnen ze zich prima mee vermaken en het voorkomt stereotiep (verveel) gedrag. Bij een tamme parkiet adviseren wij geen spiegeltje, omdat de parkiet zich daar dan volledig op gaat richten. Er bestaan ook hele leuke ‘vogelcircussen’ voor tamme parkieten. Dit is een houten speelplaats op een plateau waar de vogel zich buiten zijn kooi prima op kan vermaken. Voor het slijten van de snavel is een piksteentje van belang. Deze mag niet te zacht zijn (zoals sepia), want dan krijgt de parkiet met zijn krachtige snavel teveel kalk binnen. Een piksteen voor parkieten moet voorzien zijn van jodium. Dit is van belang, omdat de parkiet bij een gebrek hiervan een schildklierafwijking zou kunnen krijgen. Parkieten vinden het ook heerlijk om regelmatig een bad te nemen. Geef ze bij voorkeur ’s ochtends een bad, zodat ze de rest van de dag nog tijd hebben om te drogen. Het badje kunnen we beter niet de hele dag laten staan, omdat de vogel dan vervuild water kan gaan drinken. Zorg dat het badwater niet te koud is en voeg er een schepje badzout voor vogels aan toe. Een wasbeurt in een badje met badzout is ideaal voor een gezonde, schone en gladde bevedering, zorgt voor een optimale vederwissel tijdens de ruiperiode en de vogel kan zich ontdoen van stof en andere ongemakken.

Voeding

In de natuur eet de parkiet gevarieerd en meerdere zaden per dag. De meeste voeders zijn vrij eenzijdig en bevatten gemiddeld maar zes soorten zaden. Daarnaast moet iedere dag vitamines en eivoer gegeven worden. Wij adviseren om premium voer van XtraVital te voeren, dat wel uit 30 verschillende soorten zaden bestaat. Het voer bevat naast de vele zaden, granen en vruchten ook eivoer, vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren die onmisbaar zijn voor de parkiet. Deze combinatie maakt het een compleet voer en door de toevoeging van zuivere bloemhoning is de acceptatie erg goed. Vogels hebben twee magen: de kliermaag en de spiermaag. In de kliermaag worden sappen toegevoegd en in de spiermaag wordt, door het samentrekken van de maag en met behulp van grit, het voer vermalen om goed verteerd te kunnen worden. Het is daarom belangrijk voor de vogel dat er voldoende grit aanwezig is. Ook wanneer u schelpenzand gebruikt, is het belangrijk om grit bij te geven. De schelpjes uit het zand worden namelijk week door de sappen in de kliermaag, waardoor ze in de spiermaag geen functie meer hebben. Parkieten zijn ook dol op een klein stukje groente of fruit.

 

Er zijn ook speciale plantjes voor vogels verkrijgbaar: Golliwoog. Deze plantjes vinden de vogels heerlijk en ze bevatten een bron van vitamine en mineralen. Hierdoor zijn ze een prima aanvulling op de voeding en ze bevorderen tevens de spijsvertering. Een stengel trosgierst of pikstaaf zijn ook een lekkere aanvulling. De vogel moet moeite doen voor het verkrijgen van zijn lekkernij en dat bootst het natuurlijke voedselgedrag na.

Verzorging

Dagelijks moet het drinkwater ververst worden en het voer gecontroleerd. Eenmaal per week moet de hele kooi schoongemaakt worden. In de meeste schoonmaakmiddelen zitten chemicaliën, deze kunnen allergieën of vergiftigingen veroorzaken. Wees voorzichtig met deze middelen en gebruik bij voorkeur een product dat speciaal voor het reinigen van dierverblijven is vervaardigd. Ter voorkoming van wormen, luis en mijt, wordt er één keer per kwartaal een pipetje anti-parasiet in de nek van de parkiet gegeven.

Handtamme parkiet

Wij verkopen jonge parkieten die wij in de winkel al tam hebben gemaakt. Hoe eerder ze aan handen wennen, hoe tammer ze worden. Wij kortwieken de tamme vogels allemaal. Van deze ingreep voelen ze niets en na de eerste rui groeien de slagpennen gewoon weer aan. Wanneer de gekortwiekte vogel wegvliegt, kunnen we hem weer rustig pakken zonder achter hem aan te jagen. Dit voorkomt veel stress bij de vogel en hierdoor wordt de vertrouwensband sterker.

Openingstijden

Maandag -

Dinsdag -

Woensdag -

Donderdag -

Vrijdag -

Zaterdag -

12:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 18:00

9:00 21:00

9:00 17:00

 

Contact

Oud Bodegraafseweg 2

2411 HS Bodegraven

Tel: 0172-611552

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.