Alles over puppies

Uw puppy mee naar huis nemen

Gedurende de eerste 12 weken van zijn leven leert uw puppy de meest belangrijke basisgedragingen, zowel van de moederteef als van u. Deze socialisatie is zeer belangrijk en is bovendien bepalend voor de rest van zijn leven Het is dus van groot belang dat de puppy rustig de tijd krijgt om alle indrukken te verwerken.
Als u uw nieuwe puppy mee naar huis neemt, zal het veel nieuwe indrukken opdoen. Hierdoor kan het diertje in het begin een beetje onzeker zijn. Veel genegenheid, een eigen plaats en een rustige omgeving zijn daarom belangrijk. Probeer hem niet te veel op te pakken, maar laat hem juist naar u toe komen. Honden zijn van nature sociale wezen, daarom hebben zijn behoefte aan aandacht. In het begin heeft een puppy moeite met alleen zijn, maar in de loop der tijd kan hij steeds langer alleen zijn.

De eerste nacht mist uw puppy vaak de warmte en liefde van het nest. Dit gemis kunt u verminderen door een doek of speeltje met de lucht van het nest in zijn mand te leggen.

Na een ongelukje kunt u uw puppy beter niet straffen; hier wordt hij namelijk angstig van. Het werkt beter om uw puppy te belonen bij alles wat hij goed doet. Dit kan in de vorm van een klein hondekoekje of met uw stem. Honden wennen heel snel aan bepaalde gewoonten, daarom is het heel belangrijk dat u altijd consequent bent.

Uw puppy een eigen plek geven

Uw puppy heeft behoefte aan een behaaglijk en veilig plekje waar hij zich terug kan trekken als hij behoefte heeft aan rust. Een hondenmand, hondenkussen of bench biedt hem die mogelijkheid. De materialen dienen goed reinigbaar te zijn in verband met onzindelijkheid en ongedierte.Het beste kunt u een plaats uitzoeken waar uw puppy het zicht heeft over de hele leefruimte, zodat hij zich betrokken voelt bij het gezin.

Zijn ‘plaats’ moet een plek zijn waar uw puppy graag gaat liggen. Het is dus niet verstandig uw puppy naar zijn plaats te sturen omdat hij straf heeft.

Benodigdheden voor uw puppy

 • Waterbak en etensbak ( voor grote honden bij voorkeur op een standaard)
 • Een voedzame voeding afgestemd op de behoefte van uw puppy
 • Mand, kussen of bench
 • Borstel en (vlooien)kam
 • Adreskoker, hondenpenning of microchip
 • Halsband en riem
 • Hondenshampoo, tandpasta en tandenborstel
 • Speeltjes van hoge kwaliteit die veilig zijn om mee te spelen
 • Botjes van buffelhuid voor een gezond gebit om op te kauwen en het wisselen van de tanden te vergemakkelijken
 • Vlooienbestrijding en ontwormingspasta voor puppies
 • Kleine zachte beloningskoekjes

 

Uw puppy oppakken

Soms is het moeilijk om de verleiding te weerstaan, maar laat uw puppy altijd naar u toekomen. Op die manier weet uw puppy dat u de baas bent. Als u hem oppakt, doe het dan op de volgende wijze:

 1. Plaats een hand onder zijn romp en de andere onder zijn borstkas.
 2. Pak hem met beide armen op.
 3. Houd hem tegen uw lichaam, zodat hij zich veilig en beschermd voelt.

Uw puppy zindelijk maken

Over het algemeen is een puppy reeds (krant)zindelijk als hij weg mag bij zijn moeder. Door hem elk uur mee naar buiten te nemen en telkens hetzelfde rondje te lopen, leert uw puppy waar hij zijn behoefte moet doen. Op het moment dat hij zijn behoefte heeft gedaan, hoort u hem uitgebreid te belonen.

Een vast ritme en routine is heel belangrijk in het leven van uw hond. Op een vast tijdstip eten, na het eten rusten (vooral grote honden i.v.m. maagkanteling) en uitlaten na het slapen is heel belangrijk. Een volwassen hond moet minimaal 4 keer per dag uitgelaten worden, maar een puppy natuurlijk veel vaker. Vaak kunt u aan het gedrag zien dat uw puppy hoge nood heeft. Hij gaat dan bijvoorbeeld rondjes draaien, piepen of bij de deur zitten. Het kan voorkomen dat uw puppy zijn behoefte niet kan ophouden. In dat geval mag hij niet worden gestraft, omdat hij het verheffen van uw stem of een tik niet in verband kan brengen met het ‘ongelukje’. Als u uw puppy op heterdaad betrapt, neem hem dan snel mee naar buiten en prijs hem wanneer hij klaar is.

Laat uw pup uit na het slapen, spelen en eten. Laat de pup om zijn behoefte te doen op rustige plaatsen uit. Dit om te voorkomen dat hij buiten teveel afgeleid is door prikkels waardoor hij bij thuiskomst pas zijn behoefte doet.

Uiterlijke verzorging

Regelmatig borstelen en kammen is essentieel voor honden. Hierdoor worden niet alleen losse haren, vuil en parasieten verwijderd, maar de bloedtoevoer naar de huid wordt tevens gestimuleerd. Het gevolg is een gezondere en glanzende vacht.
Als uw puppy het borstelen en kammen als een prettige bezigheid ervaart, zal hij snel leren rustig te staan of te zitten – iets dat ook helpt bij een bezoek aan de dierenarts of trimsalon.

Gebruik altijd een borstel die bestemd is voor het onderhouden van de vacht van uw hond. Ons team kan u adviseren over de beste hulpmiddelen voor het onderhouden van de vacht van uw hond.

Baden

Door regelmatig wassen van uw hond kunnen essentiële oliën uit zijn vacht worden gewassen, waardoor zijn vacht doffer en minder waterdicht wordt. Toch is het raadzaam uw puppy een keer te wassen voordat hij drie maanden oud is. Als hij echt heel vies is of naar de trimsalon moet, zal hij waarschijnlijk rustig blijven tijdens het wassen.

Het beste kunt u uw puppy in de badkuip of in de gootsteen wassen met lauw water en een shampoo specifiek voor honden. Uw puppy zal waarschijnlijk rustig blijven als u tegen hem praat en hem rustig aait, terwijl u zijn lichaam nat maakt. Na het wassen moet de shampoo goed worden uitgespoeld. Zijn kop kunt u het beste als laatste wassen, zodat uw puppy rustig blijft staan. Als er water in zijn oren komt of de shampoo in zijn ogen jeukt, zal hij onrustig worden en zich gaan uitschudden. Nadat uw puppy goed afgespoeld is, droogt u hem grondig met een handdoek. Op een warme dag kunt u hem mee naar buiten nemen en hem op een natuurlijke manier laten drogen. Anders droogt u de vacht met een föhn op een lage (niet te hete) stand. Uw puppy moet altijd helemaal droog zijn, anders kan hij onderkoeld raken.

Tanden wisselen en kauwen

Op een leeftijd van ongeveer drie maanden begint uw puppy met het wisselen van de tanden. Om dit te stimuleren heeft hij behoefte om te kluiven. Door het verstrekken van kauwmateriaal voorkomt u dat uw puppy bijvoorbeeld aan het meubilair of schoenen begint. De meeste geschikte materialen zijn kauwbotjes van buffelhuid, harde brokjes en een floss touw. Voor al het speelgoed en kluifmateriaal geldt dat het betrouwbaar materiaal moet zijn en een goede afmeting heeft. En zelfs dan kan uw puppy het speelgoed stuk krijgen met zijn scherpe tandjes. Laat uw puppy dus altijd onder toezicht met botjes en speelgoed spelen.

Om tandsteen en plaque onder controle te houden, heeft een hond kauwmateriaal nodig. Naast kluifjes helpt een droge voeding het gebit schoon te houden. Ook het wisselen van de tanden en kiezen wordt gestimuleerd door het kauwen op een harde voeding. Als de bek van uw puppy gevoelig is, kunt u droge voeding zacht maken door deze eerst in warm water te weken. Als uw puppy langdurig weinig eeltust heeft, kunt u het beste even een afspraak maken bij uw dierenarts voordat u overstapt op andere voeding.

Gezondheidszorg

Na de geboorte is uw puppy al meerdere malen onderzocht en behandeld door een dierenarts. En dit behoort gedurende zijn hele leven te worden voortgezet. Puppies moeten op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd worden en vervolgens om de 2 maanden totdat ze een half jaar zijn. Preventief wordt hierna 4 keer per jaar ontwormd. Tevens is het erg belangrijk om uw pup te beschermen tegen vlooien en teken. Wij adviseren u graag welk product het beste bij uw hond past.

De moedermelk beschermt een puppy tot een leeftijd van ongeveer 6 weken tegen diverse ziekten en virussen. Daarna moet het immuunsysteem van de puppy zijn werk gaan doen. Om dit te ondersteunen wordt een puppy op een leeftijd van 6 tot 8 weken voor het eerst ingeënt. Voor volledige bescherming dient u diverse keren met uw puppy naar de dierenarts te gaan voor een reeks injecties. Ook een volwassen hond behoort jaarlijks een inenting te krijgen. Naast deze inenting is het belangrijk om uw hond minimaal fwee keer per jaar te ontwormen.

Voeding en lichaamsbeweging

Voeding en lichaamsbeweging zijn essentieel voor het welzijn van uw hond. En zeker voor een puppy; die is speels en energiek. De hoeveelheid lichaamsbeweging die uw puppy nodig heeft, is afhankelijk van zijn ras. Over het algemeen kunnen we de stelregel volgen dat uw pup zijn leeftijd in maanden maal 5 minuten per uitlaatbeurt mag wandelen. Een pup van 3 maanden mag dus een kwartiertje per wandelbeurt uit. De pup mag namelijk niet te vermoeid worden. De levenstijl, de grootte en de levensfase van uw puppy zijn bepalend voor de voedingsbehoefte. Alles over de voedingsbehoefte van uw puppy/volwassen hond vind u op de website van Eukanuba.

Puppytraining

Basistraining

Niemand houdt van een ongehoorzame en onhandelbare hond. Dus hoe eerder u met zijn training begint, hoe beter. Veel professionele trainers adviseren een vroegtijdige gehoorzaamheidscursus voor puppies om het trainingsproces op gang te helpen. Een van de eerste dingen die u uw puppy moet leren, is het reageren op zijn naam. Als u hem eten geeft, zal hij snel luisteren naar zijn naam wanneer u hem roept. Herhaling en veel geduld is belangrijk bij het trainen van puppies.

Een paar tips voor training

 • Houd een schema aan van twee dagelijkse trainingsessies van vijf minuten
 • Gebruik dezelfde woorden op dezelfde toon voor bepaalde bevelen om verwarring te voorkomen.
 • Wees serieus, zodat uw puppy weet dat hij zijn training serieus moet nemen
 • Als uw puppy merkt dat u uw geduld verliest, maakt dat de training moeilijker. Probeer dus altijd kalm te blijven.
 • Een puppy leert meer van een positieve en enthousiaste reactie van u, dan van een afstraffende correctie. Het slaan of stem verheffen maakt een puppy vaak onzeker, terwijl een puppy een handeling juist zal herhalen als uw reactie daarop heel plezierig was.
 • Beëindig de trainingsessies in een gelukkige sfeer.

Halsband en riem

In het begin zal de puppy het heel vreemd vinden om iets om zijn nek te dragen. Wen uw puppy daarom eerst aan het dragen van een zachte halsband. Na een poosje bevestigt u een korte, lichte riem aan de halsband. Het doel is uiteindelijk dat hij met u mee loopt zonder dat hij aan de riem trekt. Als hij voor u uit loopt of achterblijft, geeft u alleen een zacht rukje aan de riem. Wilt uw pup helemaal niet meelopen, omdat hij bijvoorbeeld iets eng vindt, til hem dan liever niet op. Probeer uw hond te verleiden met een snoepje of speeltje om toch mee te lopen. Gaat uw puppy vooruit trekken aan de lijn, loop dan de andere kant op totdat hij weer aandacht krijgt voor u.

Reizen met uw puppy

Het reizen per trein, bus en auto op jonge leeftijd heeft tot gevolg dat uw puppy graag met u meegaat. Laat hem eerst wennen aan korte ritten van vijf tot tien minuten. Maak de ritten geleidelijk langer totdat uw puppy zich op zijn gemak lijkt te voelen. Uiteindelijk kunt u hem meenemen voor een echte reis van ongeveer twee uur. De volgende adviezen zijn nuttig voor zowel lange als korte ritten:

 • Neem een passagier mee om voor uw puppy te zorgen tijdens zijn eerste autoritten.
 • Geef uw puppy twee tot drie uur voor de rit geen eten.
 • Laat hem voor het vertrek goed uit.
 • Neem zijn favoriete kussen en speeltjes mee, zodat hij zich thuis voelt.
 • Zorg voor goede ventilatie in de auto, maar uw puppy mag niet zijn kop uit het raam steken.
 • Stop na maximaal iedere twee uur om hem de gelegenheid te geven om te drinken, te lopen en zijn behoefte te doen.
 • Ga veilig op pad door uw hond een speciale hondengordel om te doen of door hem in zijn bench te vervoeren.

Tip: Bestel Het Grote PuppyBoek Een aanrader voor elke hondenliefhebber!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *