De verzorging van het gebit van de hond is net zo belangrijk als de verzorging van uw eigen gebit. Net als mensen kunnen honden last hebben van een onfrisse adem of gebitsproblemen. Een regelmatige verzorging van het gebit van de hond voorkomt problemen en kostbare dierenartsingrepen.
De voornaamste oorzaak van gebitsproblemen is voedingsmiddelen bestemd voor humane consumptie. Deze traktaties bevatten vaak voor het hondengebit zeer schadelijke suikers. Als u blikvoeding geeft is de gebitsverzorging extra belangrijk, omdat deze voeding in tegenstelling tot harde brokjes het gebit niet reinigt en blijft plakken aan de tanden.
De gebits-check
Aan de hand van onderstaande tekeningen kunt u het gebit van uw hond controleren.
Gezond gebit
Een gezond gebit bevat geen tandsteenaanslag en ziet er uit als deze afbeelding. Het tandvlees ziet er goed doorbloed en gezond uit.
Tandplak
Als het gebit van uw hond er zo uit ziet heeft uw hond duidelijk tandplak. Een veel voorkomende aandoening is tandplak; een vrij zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. Tandplak ontstaat vooral lang het tandvlees, maar kan ook ontstaan op andere plaatsen waar de natuurlijke reiniging minder is. Individuele aanleg en leeftijd is bepalend voor de vorming van tandplak. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, kan zich hierdoor tandsteen vormen. Dit is het begin van allerlei andere gezondheidsproblemen. Tandplak kan door zorgvuldig poetsen met hondentandpasta nog verwijderd worden.
Gevolg van tandplak: tandsteen
Als het gebit van uw hond er zo uitziet adviseren wij contact op te nemen met uw dierenarts, uw hond heeft namelijk tandsteen. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak verkalkt. Overal waar tandplak aanwezig is, kan dus tandsteen ontstaan. Tandsteen is niet meer weg te poetsen en zal onder narcose verwijderd moeten worden bij de dierenarts. Een gemiddelde tandsteenbehandeling kost al snel 50 euro.
Overige gevolgen van tandplak
Tandplak kan ook gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (tandvleesontsteking waarbij het bot wordt aangetast), ontsteking van wangslijmvlies, tumoren of woekeringen in de bek en/of cariës (gaatjes) veroorzaken.
De bacteriën die deze ontstekingen veroorzaken, kunnen doordat ze worden ingeslikt ook op andere plaatsen in het lichaam problemen veroorzaken. Reden genoeg dus om het gebit goed te verzorgen!
Wij raden aan Beaphar Dog -a- Dent pasta in combinatie met de speciale tandenborstel te gebruiken. Humane tandpasta gaat schuimen en doordat honden niet kunnen spugen, slikken ze alles door en dit kan darmstoornissen veroorzaken. Ook zitten er stoffen in die voor ons geen enkel probleem opleveren, maar voor honden bloedverdunnend kunnen werken. Een hond moet wennen aan gebitverzorging. Hieronder volgt een stappenplan om tandenpoetsen te leren; doe dit met geduld en blijf regelmatig herhalen. Heeft uw hond er genoeg van of wordt de hond vervelend; stop er dan mee; het gaat nog vaak gebeuren dus dat poetsen mag geen straf worden! Na ongeveer twee weken zijn de meeste honden helemaal gewend aan hun dagelijkse gebitsverzorging.
Stappenplan
- Lip omhoog schuiven.
- Tandpasta laten proeven (vaak geen probleem door de leversmaak).
- Wennen aan een “voorwerp” op de tanden: wrijf met een vinger (evt. met gaasje) over een hoektand, daarna over de premolaren, de molaren en als laatste de snijtanden (vaak het minst leuk voor de hond omdat het zo dicht bij de neus is).
- Laten wennen aan de vingertandenborstel of de tandenborstel. Als de hond aan bovenstaande stappen gewend is, kunt u proberen de bek te openen en de boven- en onderzijde te poetsen en als laatste de binnenzijde (met de tandenborstel met dubbele kop is dit zeer eenvoudig).
- Poets het gebit van uw hond bij voorkeur dagelijks maar zeker minimaal 2 keer per week.
Tip: Bestel Het Grote PuppyBoek Een aanrader voor elke hondenliefhebber!