Coprofagie: het eten van ontlasting

Coprofagie bij honden

Als honden uitwerpselen eten vinden wij mensen dat niet erg smakelijk, maar honden zijn nu eenmaal geen mensen en hebben wel meer gewoontes die wij minder leuk vinden. Denk maar eens aan de hond die door een hoop rottende troep ligt te rollen. Het is natuurlijk gedrag. Net als het eten van, bijvoorbeeld, paardenvijgen. Anders wordt het als een hond ontlasting van soortgenoten of van zichzelf eet. Vaak wordt gedacht dat het hierbij om een voedselprobleem gaat. Dat is bijna nooit het geval. Met de tegenwoordige complete voedingen uit de dierenspeciaalzaak komt een hond niets te kort. Er zijn dan ook hele andere oorzaken voor dit gedrag. We zetten ze even op een rij.

Zogende teef

Bij een zogende teef is coprofagie de normaalste zaak van de wereld. Zij houdt het nest schoon door alle uitwerpselen van de pups op te likken. Zij doet dit tot de pups de leeftijd hebben bereikt van een vijftal weken, daarna stopt het vanzelf. Sommige pups nemen dit gedrag van hun moeder wel eens over, maar ook dat stopt vanzelf na een tijdje. Echter wanneer de pups te snel bij hun moeder vandaan worden gehaald zou deze aangeleerde coprofagie langer kunnen aanhouden en een probleem worden. Neem daarom nooit een pup die op een leeftijd van jonger dan zeven weken bij de teef is weggehaald.

Zindelijkheidstraining en straf

Een belangrijke oorzaak van coprofagie kan ontstaan bij de zindelijkheidstraining. Soms probeert men de pup zindelijk te maken door hem letterlijk met zijn neus op de feiten te drukken. De hond wordt dan met zijn neus tegen de uitwerpselen gedrukt of er zelfs door heen gewreven. Daarbij geeft men meestal een behoorlijke portie verbale straf. De pup leert nooit op deze manier zindelijk te zijn, maar hij gaat wel angst ontwikkelen. Angst voor zijn baas als er uitwerpselen aanwezig zijn. De hond zal dan, om deze staf te voorkomen, proberen ervoor te zorgen dat er nooit ergens uitwerpselen te vinden zijn. Deze honden noemen we wel eens recyclehonden. Het lijkt wel grappig een hond die recyclet, maar we moeten ons realiseren dat dit een zeer moeilijk op te lossen probleem is. Om deze vorm van coprofagie te voorkomen dient u een degelijke zindelijkheidstraining door te voeren zonder straf na een ongelukje.

Aandacht en verveling

Sommige honden lijken wel graag gestraft te worden. Ze hebben er namelijk veel voor over om aandacht te krijgen van hun baas. Meestal kan de hond op jonge leeftijd al ontdekken dat hij aandacht krijgt als hij ergens ontlasting heeft liggen. De baas ruimt dit op en zo is hij toch een beetje met de hond bezig. Er ontstaat dan wel eens imitatiegedrag, de hond ruimt het zelf ook wel eens op: hij imiteert zijn baas. Hierdoor krijgt hij onmiddellijk een reactie. De baas wil er natuurlijk voor zorgen dat zijn hond zich niet meer bezig houd met zoiets onsmakelijks. Door deze reactie wordt de coprofagie nog versterkt. De hond interpreteert de reactie van de baas als “eindelijk weer eens wat aandacht”. Zelfs al straft de baas zijn hond, het is aandacht. Honden hebben namelijk liever negatieve aandacht dan helemaal geen aandacht. Het is daarom goed om een dergelijke hond op zo’n moment te negeren.

Deze vorm van coprofagie vinden we dus meestal terug bij honden die in de regel te weinig aandacht krijgen. Werkhonden die geen werk hebben of huishonden waar de eigenaars nooit mee bezig zijn zullen dit gedrag eerder vertonen dan honden die zich nooit hoeven te vervelen. Geef de hond voldoende bezigheid en aandacht zodat hij geen negatieve gedragingen hoeft te vertonen om aandacht te kunnen krijgen. Indien er toch eens ontlasting opgeruimd moet worden, doe dit dan het liefst buiten de aanwezigheid van de hond. U kunt de hond dus het beste even in een andere kamer doen, zodat hij niet kan zien wat u doet.

Kleine ruimte

Honden die vaak te lang worden opgesloten in een te kleine ruimte zijn ook geneigd om coprofagie te vertonen. Honden willen nu eenmaal graag een schoon nest. Dat zien we al bij jonge honden als ze hun eerste stappen zetten in de zindelijkheid. Zijn doen hun behoeften steeds zo ver mogelijk van hun slaap, eet, en drinkplekken. Zit de hond echter in een te kleine ruimte dan heeft hij niet de kans om zijn behoeften ver genoeg weg te deponeren en moet hij zijn nest wel bevuilen. Om het nest weer schoon te krijgen gaat hij dan vanzelfsprekend zijn eigen uitwerpselen opeten. De oplossing voor dit probleem ligt voor de hand. Zorg ervoor dat de hond een voldoende grote ruimte heeft of laat hem liever een keertje uit, zodat hij de kans heeft zijn behoeften ver weg van zijn nest te doen. Natuurlijk is het nodig dat de baas de ruimte van de hond goed schoon houdt, zodat hij zelfs niet de kans krijgt tot coprofagie.

Voeding en vraatzucht

Voeding kan tegenwoordig eigenlijk geen rede tot coprofagie meer zijn. Met de moderne complete kant en klare voedingen krijgen de honden alles binnen wat ze nodig hebben. Tekorten aan essentiële voedingsbestanddelen hoeven niet weggewerkt te worden en om deze reden zal een hond dan ook geen uitwerpselen van andere dieren eten. Honger of pure vraatzucht kunnen wel een reden zijn tot het eten van ontlasting. Honden die te weinig te eten krijgen, zullen alles eten wat ze tegen komen, uitwerpselen van andere dieren waar nog verteerbare bestanddelen in zitten zullen ze dan ook zeker niet overslaan. Het devies is dan ook: geef een hond een complete voeding uit de dierenspeciaalzaak en geef hem de op de verpakking geadviseerde hoeveelheid.

Professionele hulp

Meestal vinden de mensen coprofagie bij hun hond een vieze bedoeling, maar toch wordt het probleem zelden als voldoende erg beschouwd en laat men het er maar bij. Toch kan, net zoals bij andere gedragsproblemen, een gespecialiseerde dierenarts of gedragstherapeut dit probleem meestal snel uit de wereld helpen. Soms is het voor de baasjes niet makkelijk of zelfs onmogelijk om de ware oorzaak van de coprofagie te achterhalen en kunnen de specialisten u hierbij goed van dienst zijn.

Tip: Bestel Het Grote PuppyBoek Een aanrader voor elke hondenliefhebber!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *