De juiste voeding voor uw hond

juiste voeding hond

Tijdens de normale, dagelijkse activiteiten lopen honden en katten onvermijdelijk het risico in contact te komen met factoren die lichaamsfuncties min of meer kunnen aantasten. Voorbeelden hiervan zijn milieuvervuiling, straling (bv. ultraviolet zonlicht), lichamelijk letsel, ontstekingen en infecties. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat in het lichaam zogenaamde ‘vrije radicalen’ worden geproduceerd.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn instabiele, maar agressieve moleculen die in het lichaam cellen en DNA beschadigen door chemische reacties. Vooral de cellen van het immuunsysteem zijn gevoelig voor de schadelijke effecten van vrije radicalen.
Het immuunsysteem speelt een essentiële rol bij de bescherming tegen infecties, het ontstaan van tumoren en het herstel van beschadigd weefsel. Vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar begint de afweer bij honden en katten minder te functioneren, onder andere als gevolg van de schade die toegebracht is door vrije radicalen. De effecten daarvan uitten zich in gewricht-, hart- en vaataandoeningen, diabetes, verminderd gezichtsvermogen, gebitsproblemen, slechtere wondgenezing, langzamer herstel na ziekte en verminderde afweer met een grotere kans op het ontstaan van tumoren.

De rol van antioxidanten

Onderzoek van The Iams Company heeft uitgewezen dat het immuunsysteem van een hond op achtjarige leeftijd, als de hond eigenlijk nog tamelijk jong is, nog maar half zo effectief is als toen hij twee jaar oud was. Ter verbetering van de gezondheid en kwaliteit van het leven van honden en de katten, is het daarom verstandig om hun immuunsysteem zoveel mogelijk te beschermen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen. Uit onderzoek blijkt dat de, door vrije radicalen toegebrachte, schade in het lichaam kan worden beperkt door toevoeging van specifieke antioxidanten aan de voeding.

Toepassing van antioxidanten in Eukanuba® en lams® voeding

Op basis van de hiervoor genoemde onderzoeksresultaten bevat elk type voeding van Eukanuba en Iams een specifieke combinatie van antioxidanten, bestaande uit vitamine E, Bètacaroteen (alleen in Eukanuba hondenvoeding) en luteïne, die elk op een eigen wijze het immuunsysteem beschermen en daarmee de effecten van ouderdom compenseren. Daarnaast bieden ze extra ondersteuning bij de ontwikkeling van het immuunsysteem van puppy’s.

Vitamine E is de krachtigste antioxidant om vrije radicalen te bestrijden en onschadelijk te maken. Het voorkomt op deze manier dat vrije radicalen zich in het lichaam ophopen, waardoor niet alleen het immuunsysteem wordt beschermd, maar alle cellen in het lichaam. Bovendien wordt de ontwikkeling van ouderdomsziekten vertraagd. Vitamine E stimuleert bij oudere honden en katten het immuunsysteem hetgeen onder andere een rol speelt bij het voorkomen van het ontstaan van tumorcellen.

Bèta-caroteen is een natuurlijk plantaardig pigment dat als antioxidant de lichaamscellen van honden direct tegen vrije radicalen beschermt. Bij katten werd geen werkzaamheid gevonden. Er is aangetoond dat Bèta-caroteen samen met andere antioxidanten ook de reactie van het immuunsysteem van puppy’s op vaccinaties verbetert. Daarnaast stimuleert Bèta-caroteen ook het immuunsysteem van de oudere hond. Bèta-caroteen helpt kanker te bestrijden door het stimuleren van natuurlijke antikanker cellen, die tumorcellen opsporen en vernietigen.

Luteïne is een antioxidant waarvan bij zowel honden als katten is aangetoond dat deze wordt opgenomen door afweercellen waardoor een betere immuniteit ontstaat. Luteïne vergroot vooral het aantal cellen dat verantwoordelijk is voor het tegengaan van bacteriële infecties. Wanneer het samen met vitamine Een Bèta-caroteen aan puppy’s werd verstrekt in de voeding kon in vergelijking met een controlegroep een hogere afweerreactie worden aangetoond bij puppy’s na vaccinatie tegen hondenziekte en parvo.

Conclusie

Antioxidanten in de voeding stimuleren het immuunsysteem van de oudere hond en kat. Bij puppy’s wordt met een specifieke combinatie van antioxidanten in de voeding (vitamine E, Bèta-caroteen en luteïne) een hogere bescherming na vaccinatie bereikt. In alle soorten Eukanuba en lams voeding zijn zorgvuldig uitgebalanceerde hoeveelheden antioxidanten toegevóegd, die afgestemd zijn op leeftijd en behoefte en met de meeste nadruk op zich ontwikkelende puppy’s en oudere honden. Dit pakket van antioxidanten geeft een puppy de beste start in zijn leven, is een uitstekende aanvulling op de voeding van de actieve volwassen hond waarbij het de effecten van het verouderen vertraagt en compenseert.

Tip: Bestel Het Grote PuppyBoek Een aanrader voor elke hondenliefhebber!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *