Een hond in huis

Waar moeten we aan denken?

Bakken

Een ruime voerbak en waterbak zijn onontbeerlijk. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Dat een bak er leuk uitziet is natuurlijk mooi meegenomen, maar denk ook aan de praktische kanten. Een roestvrijstalen bak of een stenen bak heeft de voorkeur. Een plastic bak is (vooral voor puppy’s) erg uitdagend om op te kluiven en mee te slepen. Voor een hond van middelgroot of groot ras kunt u het beste voerbakken op een standaard gebruiken. Dan loopt de weg die het voedsel moet gaan recht naar de buik van de hond. Dit voorkomt voor een groot gedeelte de neiging tot verslikken en het happen van lucht. Het happen van lucht kan buikpijn veroorzaken bij uw hond.

Halsband, lijn en poepzakjes

Doe een pup in eerste instantie een gewone leren of nylon halsband om. Laat de pup het halsbandje ook in huis gewoon omhouden. Dan went hij er het snelst aan. Begin met een eenvoudige lijn van 1 of 1,5 meter. Dat is het simpelste te hanteren en is praktisch bij de cursus. Wanneer u de hond wat meer vrijheid wil geven, dan zijn er speciale uitrollijnen. Deze zijn makkelijk als we zelf niet het drassige veld op willen. Bedenk echter wel dat hiermee het afleren om te trekken aan de lijn veel moeilijker wordt en de meeste honden altijd kiezen voor het uiteinde van de lijn (en dus zelfs aan een lange uitrollijn trekken). Het beste is om de pup direct te leren om netjes mee te lopen, zonder te trekken. Als hij dit beheerst, dan kan een uitrollijn hem meer ruimte bezorgen.

In steeds meer plaatsen is het verplicht om de ontlasting van de hond op te ruimen. Er wacht ons een boete wanneer we hier geen gehoor aan geven. Het is dus verstandig om altijd een poepzakje bij de hand te hebben.

Veilige plaats

Iedere hond heeft behoefte aan een veilige eigen plaats. Dit kan in de vorm van een mand, lekker kussen of een bench. Kijkt u eens rustig rond in de kamer wat een rustige plaats is waar de hond wel voldoende overzicht heeft over wat er gebeurt, maar niet constant wordt gestoord door langslopende huisgenoten. Zeker als er kleine kinderen in huis zijn, is een rustige eigen plek belangrijk.

Een bench is een ideaal hulpmiddel bij de opvoeding van een pup en het is zeker niet zielig om de pup hier af en toe in te laten. Een bench is een prima vervanger voor het veilige nest waar u uw pup uit heeft gehaald. Als de pup eenmaal aan de bench is gewend, kunt u deze neerzetten waar u wilt. Zijn veilige plaats is dan de bench. Zelfs als u op visite of uit logeren gaat, kan de bench gewoon mee.

Speelgoed

Spelen is niet alleen leuk maar ook noodzakelijk. Het houdt onze hond gezond en jong. Er zijn veel verschillende soorten speeltjes voor de hond verkrijgbaar, maar niet alle speeltjes zijn geschikt voor elke hond. Vraag daarom advies aan onze deskundige medewerkers.

Bij speelgoed kan onderscheid worden gemaakt tussen drie verschillende soorten: speelgoed voor de hond en baas samen, speelgoed waar de hond zich alleen mee kan vermaken en de zogenaamde mindgames, een soort hersengymnastiek voor honden.

Kluiven en koekjes

Honden hebben de natuurlijke behoefte om (met name na de maaltijd) te kluiven.
Er zijn verschillende producten om de hond in deze behoefte te kunnen voorzien. U kunt denken aan kluiven van buffelhuid, varkensoren, runderpezen enz. Gooi het laatste stukje van de kluif op tijd weg. Veel honden willen het laatste stukje van de kluif in een keer doorslikken, dit geeft vaak problemen. Voor puppy’s zijn geperste kluiven het meest geschikt. Voor schrokkerige of zwaarlijvige honden zijn de kluiven van Nylabone erg geschikt.

Een hond leert het snelst als hij herhaaldelijk beloond wordt voor goed gedrag. Dit kan door een knuffel, door met hem te spelen of door middel van een trainingssnoepje. Dit laatste werkt bij vrijwel de meeste honden het beste. Het trainingssnoepje mag niet te hard zijn. Het moet door de hond snel te verwerken zijn, zodat hij weet waar de beloning voor was. Hardere koekjes kunnen we tussendoor geven om de hond te verwennen.

Vacht- en gebitsverzorging

Zoals er vele soorten en maten honden zijn, zo is ook bijna ieder ras anders gejast. Dikke en dunne vachten, lang en korthaar, iedere vacht heeft zijn eigen functie. Elke jas heeft zo zijn voor- en nadelen: de een verhaart wat meer, de ander heeft een hoge borstelverwachting. Om een goede kam of borstel te vinden voor een bepaald vachttype is geen gemakkelijke opgave. Sommige vachten kunnen een tussenvorm of zelfs een mengeling van verschillende types zijn. Vooral bij sommige bastaarden is de bepaling van het vachttype pas mogelijk wanneer de hond zijn puppyvacht verwisselt voor de definitieve vacht op de leeftijd van 4 of 5 maanden.

Begin bij een puppy met een zachte borstel. Aai hem in plaats van met de hand met de borstel. Zorg zeker in het begin dat u de hond geen pijn doet bij eventuele kleine klitjes in de vacht. Gebeurt dit wel, dan kan de hond een nare associatie krijgen met de borstel. Om het borstelen zo prettig mogelijk te laten worden, houdt u in een hand een snoepje dat de hond krijgt terwijl u hem met de andere hand borstelt. Pas als de hond helemaal gewend is aan de zachte borstel, gaat u over op de gewone borstel. Ook weer stapje voor stapje, waarbij de liezen en de broek als laatste gekamd worden, omdat dit de vervelendste plekken zijn voor de hond.

Poetsen is de beste manier om het gebit schoon te houden. Poetsen met een borstel en een beetje tandpasta is en blijft de betere methode van het reinigen. Voordeel van het van jongs af aan de tanden van uw huisdier poetsen, is ook dat u hiermee een goede band met uw hond opbouwt. We gebruiken een speciale hondentandenborstel en tandpasta. Tandpasta voor mensen is niet geschikt, deze is namelijk gemaakt om te spoelen en vervolgens uit te spugen. Honden slikken de tandpasta door en dat kan aanleiding geven tot diaree en/of braken. Tevens is de tandpasta voor humaan gebruik vies van smaak voor de honden. Tanden poetsen moet leuk zijn; hondentandpasta met leversmaak kan hier enorm in bijdragen!

Vlooien, wormen en teken

Er zijn twee soorten parasieten: parasieten die op de hond leven en parasieten die in de hond leven.

Vlooien zijn parasieten die het meeste voorkomen, elke hond heeft ze in meer of mindere mate. Vlooien leven op de hond en leggen hun eitjes in de vacht van de hond. De eitjes vallen van de hond af en ontwikkelen zich tot larve. De larve houdt niet van licht en kruipt weg in kieren en naden in het huis. Hier ontwikkelt hij zich verder tot cocon om vervolgens weer uit te komen als vlo. Bescherm uw hond het gehele jaar tegen vlooien en behandel ook regelmatig de vertrekken waar de hond komt.

Teken vinden we vooral in laag struikgewas, bomen en gras. Wanneer een hond langs komt laten ze zich vallen en graven hun kop in de huid van de hond om bloed te kunnen zuigen. Bescherm uw hond vooral in het voorjaar, zomer en najaar tegen teken. Wanneer de hond toch een teek heeft opgelopen, kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen met een tekentang. Niet aan de teek trekken, hierdoor kan het voorkomen dat de kop in de huid blijft zitten. Dit kan leiden tot een huidontsteking. Verdoof de teek nooit met alcohol of iets dergelijks, de teek laat dan de inhoud van zijn maag los waardoor de hond alsnog besmet kan raken.

Worminfecties komen bij de hond nog erg veel voor. Ondanks alle goede zorg die wij besteden aan onze viervoeters en een goede hygiëne, is 1 op de 3 van alle honden en katten besmet met spoelwormen en/of lintwormen.
Een wormbesmetting heeft niet alleen consequenties voor de gezondheid van uw dier. Vooral spoelwormen vormen een risico voor de gezondheid van de mens en met name die van (jonge) kinderen. Daarom is het van groot belang om uw hond tenminste 4 keer per jaar te ontwormen.

Voeding

Leeftijd, lichaamsgrootte en levensstijl zijn allemaal van invloed op de voedingsbehoefte van de hond. Hoogwaardige voeding met ingrediënten van topkwaliteit kunnen het algemeen welzijn van uw hond verbeteren.

Door te kiezen voor kwalitatief hoogstaande voeding, zoals Eukanuba, afgestemd op de specifieke behoefte van uw hond, zorgt ervoor dat u tegemoet komt aan de speciale behoefte van uw hond op het gebied van:

  • gezonde huid en vacht
  • goede spijsvertering en opname van voedingsstoffen
  • sterke gewrichten en slank spierweefsel voor een goede mobiliteit
  • een sterk immuunsysteem
  • een gezond gebit en tandvlees.

Tip: Bestel Het Grote PuppyBoek Een aanrader voor elke hondenliefhebber!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *